Nieuws

KTC de Marke verkent NIR techniek

Gepubliceerd op
2 april 2019

Zwier van der Vegte vertelt in zijn laatste vlog over de toepassing van de NIR-techniek om nog nauwkeuriger te kunnen bemesten. NIR is een techniek waarmee via Nabij Infra Rood (NIR) sensoren de drijfmest per perceel of zelfs wel plaatsgewijs kan worden toegediend. Natuurlijk blijft het voor een goede benutting van stikstof en fosfaat belangrijk om een planning te maken en rekening te houden met het juiste moment en hoeveelheid.

In de vlog laat Van der Vegte, bedrijfsleider van KTC de Marke zien hoe de gehaltes van stikstof, fosfaat en kali in de mest door de NIR techniek worden gemeten en vastgesteld. "Met deze informatie kunnen we op de Marke nog nauwkeuriger die hoeveelheid geven die we willen geven’’, zegt Van der Vegte.

Het komende jaar gaan ze onderzoeken of deze methode voldoende betrouwbaar is om op basis van deze gegevens de bemesting toe te passen. Vorig jaar is hier ook gebruik van gemaakt, maar toen bleek dat er nog wat verschil zat in de NIR-methode en de traditionele analyses. “Het is nu de vraag, wie heeft gelijk op dit vlak’’, meent de bedrijfsleider. Het komende jaar gaan ze dit verder onderzoeken met het doel om de betrouwbaarheid van beide methoden op een hoger plan te tillen.

Bekijk hieronder het filmpje van Zwier van de Vegte vanuit het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) over bemesten volgens NIR-methode.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan