Impact story

Hoger dierenwelzijn met Pig Plateau 2.0

In 2002 werd het eerste varkensplateau geïntroduceerd door Wageningen Livestock Research. Evaluatie van praktijkervaringen door ons Varkens Innovatie Centrum (VIC Sterksel), leidde tot een verbeterd ontwerp: Plateau 2.0, onder andere met een inklapbaar plateau om de reiniging te vergemakkelijken.

Groter leefoppervlak

Het in 2002 geïntroduceerde hokontwerp met twee verdiepingen voor vleesvarkens, vergroot de leefruimte met 25 tot 40 procent. Het extra vloeroppervlak maakt daarmee diverse hokverrijkingen mogelijk. De grotere leefruimte plus hokverrijkingen verbeteren het welzijn van de varkens aanzienlijk in vergelijking met de gangbare hokuitvoeringen.

Eenvoudige reiniging

Evaluatie van praktijkervaringen sinds de introductie ervan leidde tot een verbeterd ontwerp: Plateau 2.0, o.a. met een inklapbaar plateau waardoor het hok eenvoudiger te reinigen is. Het Plateau 2.0-ontwerp biedt optimale leefomstandigheden. Het is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven, varkenshouders, Wageningen Livestock Research, de overheid en de Dierenbescherming.

Toepassing van het Plateau 2.0-ontwerp geeft een positieve impuls aan het publieke imago van de varkenssector.
Theo Duteweerd, manager Varkens Innovatie Centrum

Praktijk neemt langzaam over

Momenteel hebben meer dan 70 Nederlandse varkenshouders een plateau aangelegd. Het ontwerp met twee verdiepingen is ook overgenomen door varkenshouders in Duitsland, Belgi├ź en Finland.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan