Impact story

Insecten voor dierenvoeding

De wereldwijd toenemende vraag naar vlees, vleesproducten, vis, zuivel en eieren zorgt voor een groeiende vraag naar duurzaam geproduceerde alternatieve eiwitten voor diervoeders.

Een waardevol onderdeel van diervoeder

Reguliere eiwitrijke diervoedergrondstoffen omvatten vismeel, sojabonenmeel, geëxtraheerd zonnebloemzaad en geëxtraheerd koolzaad. Een technische haalbaarheidsstudie door Wageningen Livestock Research bevestigde dat substraten van bioafval en organische nevenstromen met succes kunnen worden gebruikt voor het voeden van insecten. Hiermee worden laagwaardige eiwitten opgewaardeerd naar hoogwaardige eiwitten, die op hun beurt een waardevol onderdeel van diervoeder kunnen zijn.

Het opwaarderen van eiwit van een lage kwaliteit naar hoogwaardige eiwitten, terwijl het een afvalprobleem oplost, is het ultieme voorbeeld van circulaire en biobased economie.
Teun Veldkamp, onderzoeker Diervoeding

Eerste stappen

Pas sinds kort staat de wetgeving toe dat insecteneiwitten worden gebruikt in visvoer. Dit is de eerste stap op weg naar de toepassing in diervoer voor pluimvee en varkens. Onze deskundige kennis over het gebruik van insecteneiwit in diervoeder ondersteunt nationale en internationale beleidsmakers in dit wetgevingsproces.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan