Online cursus Mens-dier interactie in de varkenshouderij

Online cursus Mens-dier interactie in de varkenshouderij

Hoe ervaart een varken haar omgeving? En waarom is het van belang om hierbij stil te staan? Deze E-learning cursus richt zich op het belang van een goede mens-dier relatie, waarbij onder andere gekeken wordt naar de manier waarop een varken de wereld ervaart. Dit geeft inzicht in de manier van omgang, met als gevolg minder stress voor dier én mens. Het doel is een win-win situatie; het bevorderen van diergezondheid en dierenwelzijn dat onder andere zorgt voor meer werkplezier en meer benutting van het productie potentieel van het varken.

Organisator Wageningen Academy
Registratie periode

di 1 januari 2019 tot wo 1 januari 2020

Locatie Online
Prijs € 95,00
Certificaat Ja

*Bij inschrijven kunt u in het 'opmerkingen' veld aangeven of u de cursus op mbo of hbo niveau wil volgen.

Praktische informatie
Prijs De cursuskosten bedragen € 95,-per deelnemer. Het examen is hierbij inbegrepen. Het programma heeft geen winstoogmerk; de kosten worden gebruikt ter verbetering en onderhoud van het programma.
Op basis van uw inschrijving en betaling krijgt u login gegevens toegestuurd. Hiermee kunt u de cursus op uw eigen tempo doorlopen.
Studiebelasting Afhankelijk van de gekozen module en individuele leersnelheid, zal de module 2 - 4 uur in beslag nemen.
Certificaat* Ja, na succesvolle afronding

*Het certificaat is goed gekeurd voor verkrijging Beter Leven Keurmerk.

Programma en onderwerpen

De online cursus bestaat uit verschillende leervormen en interactieve tools, zoals video, animatie, audio, opdrachten en een eindtoets. Het programma is opgebouwd uit een introductie (zie de video hiernaast) en vier interactieve hoofdstukken en een eindtoets. Na afloop van de cursus is de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk.

- Hoofdstuk 1 Angst voor mensen:
Kernwoorden: Gevolgen, meetbaarheid, variatie, invloed op productie.
- Hoofdstuk 2 Denk als een varken:
Kernwoorden: Zintuigen, karakter, instinct, leervermogen.
- Hoofdstuk 3 Mens-dier interactie:
Kernwoorden: Positieve en negatieve interacties, optimaal balanspunt, variatie, overtuiging, houding.
- Hoofdstuk 4 Optimaliseer omgang en omgeving:
Kernwoorden: Huisvesting, routine, gewenning, stressvrij verplaatsen.

De module wordt op twee niveaus aangeboden:
-Studenten MBO onderwijs & varkenshouderij medewerkers
-Studenten HBO onderwijs & varkenshouderij medewerkers

Doelgroep

De cursus is uitermate geschikt voor het groene onderwijs (MBO & HBO) en voor medewerkers, erfbetreders en eigenaren van een varkenshouderij. Op aanvraag kan dit programma ook dienen als MBO en/of HBO onderwijs lesstof. Neem hiervoor contact op met de programmamanager.

Resultaat

Na het met goed gevolg afsluiten van deze online cursus bent u beter instaat dierenwelzijn te waarborgen. De belevings wereld van het varken wordt uitgelecht waarmee u de zorg voor het dier kan aanpassen, zodat er minder stress optreedt voor zowel dier als mens. Na afloop van de cursus is de opgedane kennis direct toe te passen in de praktijk.

Cursusleider

De cursusleider is Dr. M. A. W. (Marko) Ruis,