Nieuws

Succesvolle cursus Genomische diversiteit bij dieren

Gepubliceerd op
30 januari 2020

27 Enthousiaste deelnemers uit Europa, Rusland, het Midden-Oosten, China en Zuid-Amerika volgden de Wageningse cursus over karakterisering, beheer en exploitatie van genomische diversiteit bij dieren. De cursus werd gehouden van 9 tot 13 december 2019 bij Wageningen University & Research.

Cursusprogramma

De cursus werd georganiseerd door het EU Horizon2020-project IMAGE. Het doel van het project is het gebruik van genetische collecties en het beheer van dierlijke genenbanken te verbeteren met behulp van een multidisciplinaire aanpak. Een team van internationale docenten, waarvan de meeste betrokken zijn bij het IMAGE-project, stelde een uitdagend programma samen. De cursus behandelde onderwerpen om de genetische diversiteit te begrijpen en optimaal te gebruiken zoals diversiteit binnen populaties, populatiedifferentiatie, introgressie, selectiegeschiedenis, functionele genomica en het behoud van genetisch materiaal en diversiteit in populaties.

Uitstekend groepswerk

De deelnemers leerden elkaar beter leren tijdens een speed-dating sessie. Gedurende de week werkten ze in groepen om de geleerde stof toe te passen op actuele datasets met genotypegegevens van verschillende honden-, runder-, varkensrassen. Hoewel de tijd beperkt was, werkten alle groepen hard en met veel enthousiasme om op vrijdagmiddag een aantal mooie resultaten te presenteren.

We bedanken Neogen Europe LTD voor het heerlijke cursusdiner in restaurant Colors World Food. We kijken terug op een geweldige week met een volledig maar leerzaam programma en een gemotiveerde groep deelnemers!