Geboortegebieden grijze zeehonden

Geboortegebieden grijze zeehonden

9 - 13 en 28 dec 2016

Onderzoekers van Wageningen Marine Research tellen tijdens het geboorteseizoen grijze zeehonden. Ze registreren het aantal pups en vrouwtjes en van welke gebieden ze gebruikmaken.

Hoofdpagina-Jonge-grijze-wadden-Bram-Fey_175x175.jpg

Onderzoekers bezoeken in het geboorteseizoen van grijze zeehonden de eilandjes Richel en Griend in de Waddenzee. Ze tellen de zeehondenpups en -vrouwtjes. Met die kennis kan gewerkt worden aan een betere bescherming van deze dieren. ยป Lees verder over Waarnemingen doen in de geboortegebieden van grijze zeehonden: Richel en Griend.

 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: De laatste loodjes Tussen kerst en oudejaarsdag bezochten de onderzoekers de zeehondenkolonie op het eilandje Richel. Het geboorteseizoen nadert zijn eind en dat is te merken. Ook voor de zeehonden zijn het de laatste loodjes die het zwaarst wegen! Voor het vierde jaar op rij bezoeken onderzoekers van Wageningen Marine Research in december de zeehondenkolonies op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar worden hier de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes steeds op dezelfde plek hun jong krijgen.
  Blog geboortegebieden grijze zeehonden: De laatste loodjes
  Lees meer
 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Ruige mannen Op de derde dag van de telling op Griend zien de onderzoekers hoe een jong mannetje een beginnersfout maakt. Het is in de geboorteperiode niet alleen een zware tijd voor de zeehondenvrouwtjes, ook van de kerels wordt veel gevraagd. Voor het vierde jaar op rij bezoeken onderzoekers van Wageningen Marine Research de zeehondenkolonies op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar worden hier de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes steeds op dezelfde plek hun jong krijgen.
  Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Ruige mannen
  Lees meer
 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Een feest van herkenning Op de tweede dag van de telling op Griend is de laaghangende bewolking gelukkig opgetrokken. De onderzoekers hebben een stuk beter zicht op de omgeving en de zeehonden. Gelukkig maar, want ze ontdekken een hoop bekende koppen! Voor het vierde jaar op rij bezoeken onderzoekers van Wageningen Marine Research de zeehondenkolonies op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar worden hier de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes steeds op dezelfde plek hun jong krijgen.
  Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Een feest van herkenning
  Lees meer
 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: In nevelen gehuld Voor het vierde jaar op rij bezoeken onderzoekers van Wageningen Marine Research de zeehondenkolonies op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar worden hier de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes steeds op dezelfde plek hun jong krijgen. Dit jaar heeft echter een ‘wazige’ start. De bewolking hangt zo laag dat het eiland Griend in nevelen gehuld is. De onderzoekers zien daardoor bijna geen zeehond voor ogen.
  Blog geboortegebieden grijze zeehonden: In nevelen gehuld
  Lees meer
 • Film: De hut waar onderzoekers verblijven op Griend (geboortegebied grijze zeehonden) De hut waar onderzoekers verblijven op het eilandje Griend is in beeld gebracht. Onderzoekers van Wageningen Marine Research verblijven daar als ze de zeehondenkolonies bezoeken op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar wordt hier op gepaste afstand de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes elk jaar op dezelfde plek hun jong krijgen.
  De hut waar onderzoekers verblijven op Griend (geboortegebied grijze zeehonden)
  Lees meer

- Vorige expeditie: 7-9 dec 2015

 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: moederliefde is kort maar krachtig! Het baren en voeden van een pup is een hele uitputtingsslag voor een moeder grijze zeehond. Veel pups worden wel 20-30 kg en dat moet allemaal door de moeder worden aangeleverd: een enorme investering! De zoogtijd duurt relatief kort, zo’n 2-3 weken, maar gedurende die tijd eten veel vrouwtjes helemaal niets, waardoor ze het leveren van moedermelk ook nog eens op een lege maag doen. Als ze uiteindelijk aan het eind van hun latijn zijn, verlaten ze hun jong. Tot zover de moederliefde.
  Blog geboortegebieden grijze zeehonden: moederliefde is kort maar krachtig!
  Lees meer
 • Vroege Vogels: Grijze zeehonden met pups in de Waddenzee Journalist Rob Buiter van Vroege Vogels ging met de onderzoekers mee naar de eilandjes Griend en Richel. Hij maakte een reportage voor het radioprogramma van 20 december jl. Rob heeft de onderzoekers geïnterviewd en in beeld gebracht terwijl ze aan het werk waren. Beluister de uitzending en doe mee aan de geluidenquiz!
  Vroege Vogels: Grijze zeehonden met pups op de Wadden
  Lees meer
 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Foto's maken, poep en placenta's zoeken 7 en 8 december 2015 Voor het derde jaar op rij bezoeken onderzoekers van IMARES de zeehondenkolonies op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar worden hier de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes steeds op dezelfde plek hun jong krijgen. Op Richel staat het eerste bezoek gepland, zal het ondanks het stormachtige weer lukken om de dames goed op de foto te krijgen?
  Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Foto's maken, poep en placenta's zoeken
  Lees meer
 • Blog geboortegebieden grijze zeehonden: Op zoek naar zeehond "Cactus" 8 en 9 december 2015 De onderzoekers keken tijdens de tellingen speciaal uit naar een zeehond genaamd "Cactus". Deze zeehond was er al twee jaar achter elkaar, elke keer met een pup. Zullen ze haar daar nu weer vinden? Voor het derde jaar op rij bezoeken onderzoekers van IMARES de zeehondenkolonies op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar worden hier de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes elk jaar op dezelfde plek hun jong krijgen.
  Cactus is bijna de eerste zeehond die we in beeld krijgen. Al drie jaar achter elkaar komt ze in deze periode naar Griend.
  Lees meer
 • Film: De hut waar onderzoekers verblijven op Griend (geboortegebied grijze zeehonden) De hut waar onderzoekers verblijven op het eilandje Griend is in beeld gebracht. Onderzoekers van Wageningen Marine Research verblijven daar als ze de zeehondenkolonies bezoeken op de Waddeneilandjes Griend en Richel. Elk jaar wordt hier op gepaste afstand de pasgeboren jongen geteld en de volwassen dieren gefotografeerd. Zo kan onderzocht worden of de vrouwtjes elk jaar op dezelfde plek hun jong krijgen.
  De hut waar onderzoekers verblijven op Griend (geboortegebied grijze zeehonden)
  Lees meer