Elektronische monitoring in de visserij

Elektronische monitoring in de visserij

In de afgelopen twee decennia is Electronic Monitoring (EM) een toegevoegde waarde gebleken voor het documenteren van vangsten in de visserij. EM, of ook wel REM (Remote Electronic Monitoring) genoemd, maakt gebruik van videotechnologie om vangsten aan boord van vissersvaartuigen te registreren.

Hoe werkt elektronische monitoring?

Een EM-systeem op een vissersschip bestaat uit GPS, camera's (CCTV) en verschillende sensoren op netkabels en -trommels, die zijn aangesloten op een boordcomputer. Videobeelden van de vangstverwerking aan boord worden geanalyseerd om vangstinformatie te verkrijgen, bijvoorbeeld over soortensamenstelling, aantallen, volume en lengtes.

Voordelen van deze monitoringsmethode

EM opereert autonoom, zorgt voor een 100%-waarneming van de visserijactiviteiten van een schip en maakt het mogelijk om de volledige vangst te documenteren. Dit levert voordelen op ten opzichte van de meer traditionele monitoringsprogramma’s met waarnemers aan boord, waarbij men afhankelijk is van een beperkt aantal steekproeven.

Naast het verkrijgen van een veel representatiever beeld van de vangst is, d.m.v. exacte registratie van zetten en halen van vistuigen, de registratie van visserij-inspanning ook veel gedetailleerder.

Doel van ons onderzoek

Het belangrijkste doel is het onderzoeken van de betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van EM in het monitoren van vangsten in de Nederlandse visserij. Het onderzoek richt zich op verschillende soorten en typen visserij.

  • Is het mogelijk om op basis van EM een accurate schatting van het gewicht per soort te maken in grote hoeveelheden gemengde vangst?
  • Is het mogelijk om computer vision-technologie te gebruiken om video's te analyseren die met EM zijn verzameld?
  • Kan EM wetenschappelijke monitoring van visserij verbeteren en daarmee bestandsschattingen en visserijbeheer?

Ons onderzoek naar elektronische monitoring in de visserij