Nieuws

Kaliumhydroxide: geschikt middel om plastic uit zeedieren te isoleren?

Gepubliceerd op
13 februari 2017

Kunnen alle soorten plastic tegen kaliumhydroxide, een vloeistof die wordt gebruikt om organische stoffen uit magen van vissen te filteren? Een nieuwe publicatie werpt licht op deze vraag.

PLASTOX

Begin 2016 lanceerde het “EU Joint Program Initiative Oceans” (JPIO JPI OCEANS) een aantal internationale onderzoeksprojecten gericht op microplastics in het zeemilieu. Eén van deze projecten, met de naam PLASTOX, heeft als doel de directe en indirecte toxicologische effecten van microplastic op zeedieren te onderzoeken.

In Nederland heeft ALW-NWO een AIO-positie aan PLASTOX toegewezen bij Wageningen Marine Research in Den Helder. Suse Kühn is op deze positie aangesteld vanwege haar ruime ervaring met plastic onderzoek aan zeevogels en andere zeedieren. Suse en haar mede-auteurs hebben nu het eerste wetenschappelijke artikel binnen de PLASTOX-groep gepubliceerd en gepresenteerd tijdens de jaarlijkse PLASTOX-bijeenkomst, die dit jaar plaatsvond op 1 februari in Marseille, Frankrijk.

Leden van de PLASTOX groep bij een bijeenkomst in Marseille, Frankrijk (Februari 2017)
Leden van de PLASTOX groep bij een bijeenkomst in Marseille, Frankrijk (Februari 2017)

Kaliumhydroxide

In het artikel wordt onderzocht of kaliumhydroxide (KOH) een geschikt middel is om plastic deeltjes uit weefsel van zeedieren te isoleren. KOH is een vloeistof waarin organische stoffen oplossen, zodat plastics makkelijker zijn te vinden in bijvoorbeeld magen van kleinere dieren, zoals vissen.

Het was echter nog onduidelijk of alle verschillende types plastic wel onaangetast blijven, wat de resultaten van onderzoek zou kunnen vertekenen. Daarom werden verschillende types en vormen van plastic blootgesteld aan KOH: schoon plastic uit de industrie, maar ook plastic van het strand. Bovendien werden plastics blootgesteld aan maagsappen van zeevogels, om kijken of enzymen of maagzuur een invloed hadden op de testresultaten met KOH.

Resultaat

De resultaten laten zien dat de meeste plastic materialen goed tegen KOH kunnen, met uitzondering van sommige bioplastics en cellulose-acetaat, wat bijvoorbeeld voor sigarettenfilters wordt gebruikt. In toekomstig onderzoek zal de KOH-methode waar nodig worden toegepast om opgegeten plastic deeltjes in zeedieren terug te vinden.

Kühn, S., Van Werven, B., Van Oyen, A., Meijboom, A., Bravo Rebolledo, E.L. & Van Franeker, J.A.  (2017). The use of potassium hydroxide (KOH) solution as a suitable approach to isolate plastics ingested by marine organisms,.  Marine Pollution Bulletin 115, 86-90. http://dx.doi.org/10.1016/j.marpolbul.2016.11.034 (open access).