Blogpost

Maandag 2 mei: op naar het Marsdiep

Gepubliceerd op
2 mei 2011

Het is de dag dat Obama laat weten dat Osama Bin Laden gedood is.

De kotter die is gecharterd voor dit onderzoek, de Jakoriwi GO58 is ‘snachts van Stellendam naar IJmuiden gevaren om daar Emil en Bram op te pikken. Hier keert de GO58 in de ochtendzon.
P5020294.jpg
Terwijl we naar het noorden varen, wordt de echolood-apparatuur gereed gemaakt. Er staat een noordoostelijke bries die in de loop van de dag aanwakkerd. Onderweg – ter hoogte van Bergen - ruiken we een brandlucht. Dat zijn de duinbranden. Links zie je de rook. Iets rechts van het midden is een helikopter bezig om water uit zee te scheppen, maar dat zie je op de foto alleen als een stip met een nog kleiner stipje eronder.
P5020297.jpg
Om1300 uur zijn we in Oudeschild (Texel) waar we Hauke ontmoeten. De spullen voor de plankton bemonstering worden aan boord gedragen. De planktonrecorder wordt op gebouwd. Aan de scheepswand hebben we een buis gemonteerd, hierin gaan een slang waardoor water wordt aangezogen door een pomp. Op de derde foto zie je het trechtervormige planktonnetje dat het water “opvangt”. Het water wordt naar de Autonomous Plankton Recorder (APS) geleid: deze staat in het nettenruim. Met behulp van de laptop, die ook in het nettenruim staat, kunnen de instellingen geregeld worden.


Om 1600 verlaten we Oudeschild om de APS - en hopelijk daarna – het echolood in werking te stellen. We zijn echter nog wat uren bezig met het overwinnen van de wat problemen met de aanzuiging. De wind is inmiddels toegenomen tot een pittige NO 8. Daar hadden we niet op gerekend! De voorspelling was minder heftig.

Met dit weer valt niet goed te werken. We gaan eten en zetten koers naar Oudeschild.