Opmerkelijke magen onderzocht bij Stormvogel Workshop 2013

7 maart 2013

Bij IMARES op Texel, werd dit jaar van 15 tot 20 februari de jaarlijkse workshop gehouden van het monitoringsprogramma van plastics in magen van Noordse Stormvogels.

Vanaf het begin van het internationale monitoring programma in 2002 van plastics in stormvogelmagen, wordt jaarlijks een workshop georganiseerd bij IMARES op Texel.  De deelnemers brengen hun vogels of vogelmagen, om onderling de methodes van de autopsies van de vogels goed af te stemmen en om met presentaties en discussies hun resultaten te delen. In totaal kende de workshop dit jaar 16 deelnemers afkomstig van Spanje tot Spitsbergen die genoten van de stimulerende samenwerking.

Interview "Eilanders"

Op weg naar Texel werd Magdalena Langset van het Noorse institituut NINA in Trondheid, opgemerkt door een team van de KRO Televisie die een serie maakt van interviews met mensen op weg naar de Waddeneilanden.

• Zie de uitzending: Eilanders van 5 mrt 2013
    (interview fragment op de TESO veerboot van ± 13:10 min tot 16:30; en een kort fragment in het IMARES lab op ± 24:30 min)

Bijzondere magen

Tijdens de workshop, waarbij het accent ligt op de dissecties van de vogels, hebben we ook twee opmerkelijk ogende magen van in Duistland gevonden stormvogels geopend. Ewan Edwards, promotie-student bij de Universiteit van Aberdeen, maakte een mooie video over wat er in die magen werd aangetroffen.