Faciliteit

Outdoor algenkweeksystemen

Wageningen Marine Research beschikt over een aantal race-ways en ronde tanks van 2000 liter voor de kweek van algen.

Kwekerijen op het land voor schelpdierbroed hebben grote hoeveelheden algen nodig. Wageningen Marine Research onderzoekt een nieuwe ontwikkeling waarbij zaad in grow-outsystemen op het land wordt opgekweekt tot schelpdieren tot de marktgrootte is bereikt. Ook hiervoor zijn grote hoeveelheden algen nodig.

De onderzoeksvragen zijn onder andere: welke algensoorten zijn geschikt als voedsel voor schelpdieren? Onder welke omstandigheden kunnen deze algensoorten in grote hoeveelheden op het land worden gekweekt? Wat is de maximale productie? Om dit te onderzoeken is er een aantal race-ways en ronde tanks van 2000 liter beschikbaar. De ronde tanks worden gebruikt voor batch en semi-continue culturen, terwijl de race-ways gebruikt kunnen worden voor batch, semi-continue en continue culturen.

De race-ways zijn voorzien van een paddlewheel dat op verschillende snelheden kan worden ingesteld. De temperatuur en belichting kunnen continu worden gemonitord. Door middel van regelmatige monstername kunnen ook de celdichtheid, het chlorofylgehalte, de nutriĆ«ntenconcentratie (N, P, Si), het zoutgehalte, het zuurstofgehalte en de pH worden gemonitord.