Nieuws

Vertragingen in wisselingen onderzoekers MOSAiC expeditie

article_published_on_label
14 april 2020

Terwijl wij proberen om te gaan met de bizarre thuissituatie, dobbert het onderzoeksschip Polarstern in de buurt van de noordpool in de Noordelijke IJszee. Met enige vertraging kwam Serdar Sakinan van Wageningen Marine Research aan boord voor de derde etappe in het onderzoek. Monsters verzamelen gaat op soms erg creatieve wijze door. Het werk wordt bemoeilijkt door veranderende condities in de ijsschotsen waarop de wetenschappers het onderzoek uitgevoeren. Daarnaast wordt de derde etappe door de huidige reisrestricties verlengd. Dit betekent dat de wetenschappers en bemanningsleden voorlopig in het noorden moeten blijven.

Ook voor deze etappe in het onderzoek bracht de Russische ijsbreker Captain Dranitsyn mensen en materialen naar het onderzoeksschip. Dankzij de uitstekende stuurmanskunsten van de kapitein slaagde het schip erin dichtbij de Polarstern te komen, maar de tocht was lang en werd bemoeilijkt door de zware ijsomstandigheden. Na drie weken bereikte de ijsbreker het gebied met dik, meerjarig ijs. De voortgang was traag, en even leek het erop dat de ijsbreker de Polarstern niet zou bereiken door een gebrek aan brandstof. Echter, op 28 februari slaagde de Captain Dranitsyn erin voldoende dichtbij te komen om de uitwisseling plaats te laten vinden. Toen de schepen eenmaal bij dezelfde ijsschots lagen, konden de mensen de oversteek te voet maken, terwijl sleeën gebruikt werden voor zwaardere lading. Tegelijkertijd verliet een tweede Russische ijsbreker de haven om de Captain Dranitsyn te voorzien van brandstof voor de terugreis.

Vlokreeftenwedstrijd

Serdar Sakinan, onderzoeker van Wageningen Marine Research, gaat door met het verzamelen van zoöplankton, vismonsters en distributiedata. Binnen de MOSAiC-expeditie onderzoeken wetenschappers de rol van algen in het voedselsysteem van de Noordelijke IJszee. De algen, die aan de onderkant van het ijs groeien, vormen een potentieel belangrijke voedselbron voor kleine schaaldieren. Vlokreeften (of amfipoden) bevinden zich onder de soorten die goed gedijen op deze voedselbron, en dienen op hun beurt weer als voedselbron voor kabeljauw.

De vlokreeft Eusirus holmi wordt vaak dicht onder het zee-ijs gevonden (Credit: Serdar Sakinan).
De vlokreeft Eusirus holmi wordt vaak dicht onder het zee-ijs gevonden (Credit: Serdar Sakinan).

Serdar en zijn teamgenoten verzamelen kleinere vlokreeften met gebruik van planktonnetten, maar het verzamelen van de grotere exemplaren vormt een uitdaging. Deze exemplaren worden echter voortdurend waargenomen door collega-oceanografen die in Ocean City werken en door zee-ijs natuurkundige collega’s op de ROV locatie. Serdar heeft daarom hun hulp ingeroepen, hetgeen tot een wedstrijdje leidde tussen de verschillende onderzoekslocaties. Gedurende de laatste week vingen zij elke dag wel enkele vlokreeften die ze bewaarden voor het Wageningen Marine Research onderzoek. De laatste stand is 3-1 in het voordeel van Ocean City in de competitie met de ROV locatie.

Beweging in de ijsschots

Veranderingen in de bewegingen van de schots waarop locaties zoals Ocean City en de ROV locatie zich bevinden, geven problemen, omdat er nieuwe scheuren in het ijs ontstaan. Dit zorgt voor een forse beperking in de plaatsen waar de wetenschappers hun onderzoek kunnen uitvoeren, en sommige plaatsen zijn niet langer toegankelijk. Bovendien is de FishCam losgekoppeld geraakt. Deze camera wordt door de onderzoekers ingezet om data te verzamelen over de distributie van vissoorten middels fotografie. Deze bevond zich gevaarlijk dichtbij een scheur, en wetenschappers zijn meerdere dagen bezig geweest om het apparaat door het zware ijs terug te halen. Net op tijd, omdat de ijsschots verder ontwricht werd door de bewegingen van het ijs.

Nieuwe scheuren in het ijs zijn duidelijk zichtbaar van bovenaf (Credit: Manuel Ernst/Alfred Wegener Instituut).
Nieuwe scheuren in het ijs zijn duidelijk zichtbaar van bovenaf (Credit: Manuel Ernst/Alfred Wegener Instituut).

Verlenging etappe 3 door coronavirus

Op dit moment zou etappe 3 eigenlijk ten einde komen. Echter, door de reisrestricties veroorzaakt door de uitbraak van het coronavirus kan de nieuwe groep wetenschappers en bemanningsleden niet aan boord worden gebracht. Daarom is de uitwisseling uitgesteld en wordt de huidige groep gedwongen aan boord van Polarstern te blijven. Lees de reactie van Serdar Sakinan op de situatie in het artikel van Resource.

Wetenschappers halen de FishCam op, die ze gebruiken om de verspreiding van vis in de Centrale Arctische Oceaan te bestuderen (Credit: Clara Hoppe/Alfred Wegener Instituut).
Wetenschappers halen de FishCam op, die ze gebruiken om de verspreiding van vis in de Centrale Arctische Oceaan te bestuderen (Credit: Clara Hoppe/Alfred Wegener Instituut).