Blogpost

Woensdag: op de TESO

Gepubliceerd op
5 mei 2011

‘S ochtends is het lekker wakker worden in Oudeschild, te midden van de bruine vloot. Het is ook mooi weer!

P5040362.jpg

We varen naar Den Helder om Sascha Fassler op te pikken, die daar om 730 uur klaar staat. Hij staat er al als we aankomen.

P5040364.jpg

Sascha is onze akoestische specialist, die een aantal metingen gaat doen aan “single targets”. Een “single target” is het reflecteerde vermogen van één vis (of wat je dan ook wil gaan meten). Als je dat weet kun je het totaal aantal vissen in een gebied uitrekenen als je akoestische opnamen gemaakt hebt. Het reflecteerde vermogen van een vis is afhankelijk van de lengte, de vorm, de aanwezigheid van een zwemblaas en ook van het gedrag. Het is nogal variabel en verschilt per gebied. Vandaar dat we ook hier in het Marsdiep proberen om de waarde van single target te bepalen en niet alleen te vertrouwen op wat bekent is van de Noordzee. Hier zit Sascha achter de laptop aan boord.

P5040367.jpg

‘s Middags, gaan we met de TESO veerboot opvaren, terwijl we daar ook akoestische opnamen maken. Dit doen we om te kijken of het mogelijk is om een echosounder standaard te laten meten aan boord van de veerboot. Ik verlaat de GO58 in het NIOZ haventje. Hauke staat klaar om mij naar de veerboot te brengen. Aan boord van de veerboot heb ik afgesproken met Frans Eigenraam van het NIOZ. Samen proberen we de akoestische apparatuur aan de praat te krijgen, maar dat valt niet mee. Na anderhalf uur prutsen slaag ik erin om alle problemen op te lossen. Nu kan de GO58 met de TESO opvaren zodat we de gegevens later “real time” kunnen vergelijken. Dat levert mooie foto’s van de GO58 op.


Een moeder zegt tegen haar kinderen “Kijk een vissersboot!”. De kinderen zwaaien. Ik zwaai ook. We worden beloond: tot grote blijdschap van de kinderen laat de GO58 de luchthoorn horen: de ultieme beloning. Om vijf uur stap ik op Texel weer van boord. Hauke brengt me naar het NIOZ haventje.


We doen nog wat metingen en een oppervlakte trek: meer dan een ton sprot!

Om 2100 uur zetten we Sascha af in Den Helder. Ik loop in de schemering nog een stukje hard: over de dijk naar Huisduinen en weer terug.