Project

REPROSEED: goedkopere productie van zaad en larven van schelpdieren

Het kweken van zaad en larven van schelpdieren kan goedkoper, denken wetenschappers. In REPROSEED onderzoeken zij hoe. Ze kijken daarbij naar de teelt van Sint Jacobsschelp, de Japanse oester, de mossel en de tapijtschelp.

Het kweken en grootbrengen van schelpdierzaad en - larven krijgen telers en onderzoekers al aardig onder de knie. Toch is het nog een dure aangelegenheid. Bij de mossel weegt de  kweek in een broedhuis nog lang niet op tegen het winnen van zaad uit de Waddenzee. Bij de Japanse oester, de Sint Jacobsschelp en de tapijtschelp is die verhouding gunstiger. Maar het kan nog beter. 

In een groot Europees onderzoeksproject zoeken wetenschappers daarom naar technieken die de kweek van zaad en larven efficiënter en goedkoper maken. Een groep probeert de sterfte van larven te verminderen door ervoor te zorgen dat ziekteverwekkende bacteriën – de grootste boosdoeners – minder goed gedijen in het water. Een tweede groep kijkt welke genotypes van de schelpdieren het meest geschikt zijn voor de aquacultuur. Een derde groep onderzoekt of schelpdieren ook gekweekt kunnen worden in een recirculatiesysteem; het biofilter verhinderde dat tot nu toe omdat die ook de algen – voer voor de schelpdieren – eruit haalt. En een vierde groep probeert de kweek van algen  verder te professionaliseren middels continucultures in de buitenlucht. Wageningen Aquaculture is verantwoordelijk voor de laatste twee onderzoeksgroepen.

Aan REPROSEED doen in totaal tien Europese Instituten en twee hatcheries mee.

Informatie

Meer informatie is te vinden op de UK site en op de website REPROSEED.