
Agrosysteemkunde
Het onderzoek van Agrosysteemkunde is gebaseerd op agroecologie, een geïntegreerd landbouwsysteem. Wij begrijpen de samenhang tussen bodem, gewas en omgeving. We doen experimenteel onderzoek, ontwerpen nieuwe systemen en via computermodellering kwantificeren we de belangrijkste processen voor optimale uitgangsscenario’s.
We testen op locatie, bouwen tools en implementeren alles in samenwerking met de praktijk. Ons doel is om in de landbouw, de bodem en hulpmiddelen zo efficiënt mogelijk in te zetten en zo bij te dragen aan duurzame landbouw en voedselzekerheid.
Duurzame agrarische productiesystemen
Onze onderzoekers zijn specialist in het analyseren, ontwerpen en optimaliseren van agroproductiesystemen in samenhang met de natuurlijke omgeving, het milieu en de maatschappelijke context. Resultaten uit het onderzoek zijn vaak toepasbaar in verschillende sectoren, soms zelfs in de combinatie met systemen van buiten de landbouw of de groene ruimte.
Bodem, bemesting en milieu
In het onderzoek naar bodemkwaliteit werken we aan nutriënten, lage bodemdruk bij berijding, behoud van bodemstructuur, organische stof, mest en ammoniakverliezen. Een optimale bodemkwaliteit is een vereiste voor een productieve landbouw, die efficiënt met grondstoffen omspringt, bijdraagt aan een schoon milieu, en de klimaatverandering beperkt.
Techniek voor gewasbescherming en bestrijden van onkruiden en exoten
We ontwikkelen innovaties van toedieningstechnieken voor een effectievere inzet van gewasbeschermingsmiddelen, waardoor minder middelen nodig zijn en er een lagere milieubelasting is. Ook worden niet-chemische methoden ontwikkeld voor beheersing van onkruiden en doen we ecologisch onderzoek aan de verspreiding van uitheemse onkruiden.
Gezonde leefomgeving, biodiversiteit en gezondheid
We werken aan een gezonde leefomgeving met voldoende voedsel en behoud van biodiversiteit. Het onderzoek aan multifunctioneel landgebruik en biodiversiteit richt zich op aanpassingen in het landgebruik en de effecten daarvan op biodiversiteit en op de landbouwkundige productie en bedrijfsvoering.