
Dossier
Exoten in Nederland
Exoten, ook wel uitheemse soorten genoemd, zijn dieren, planten, schimmels of micro-organismen die door menselijk handelen terechtkomen in een gebied waar ze van oorsprong niet voorkomen – en zich er ook handhaven. Soorten die vóór het jaar 1500 in ons land zijn geïntroduceerd, zoals konijn, fazant en knobbelzwaan, tellen niet mee. Die rekenen we tot de inheemse fauna.
Dat menselijk handelen is soms opzettelijk. Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje werd twintig jaar geleden in Europa losgelaten om bladluizen te bestrijden. Japanse duizendknoop is ooit meegebracht uit het verre oosten. Fazanten en damherten werden ooit uitgezet als jachtwild. En jaarlijks belanden honderden schildpadden en zonnebaarzen in Nederlandse sloten nadat hun baasjes op ze uitgekeken zijn.
Maar vaak gaat het om onopzettelijke introducties. Huis- of sierdieren ontsnappen uit gevangenschap, bijvoorbeeld de nijlgans, Pallas’ eekhoorn en Italiaanse kamsalamander. Zeedieren, zoals de Chinese wolhandkrab, komen mee met het ballastwater van schepen; de tijgermug reist mee met tropische planten. En door de aanleg van een kanaal tussen Rijn en Donau kunnen vissoorten uit het Donau-stroomgebied, zoals zwartbekgrondel en Pontische stroomgrondel, nu al twintig jaar zelf onze wateren bereiken.

Een andere categorie nieuwkomers tellen we niet als exoot: soorten zoals de grote zilverreiger, waarvan het leefgebied opschuift als gevolg van klimaatverandering. Die wordt gerekend tot dezelfde categorie als de lynx, wilde kat, wolf en misschien ook wel de goudjakhals: dieren die zich hier uit zichzelf vestigen.
Soortenmonitoring via eDNA
Met behulp van environmental DNA (eDNA) kunnen onderzoekers de aanwezigheid van diersoorten aantonen, onder andere op basis van watermonsters.
Publicaties over exoten
-
Achter ‘hooikoortsplant’schuilt gezondheidsgevaar; doortesten op specifiek IgE tegen ambrosia blijkt noodzakelijk
News Reporter / Siemens Diagnostics 6 (2010). - p. 14 - 15. -
Snuitkevers eten tuinen op; exoten
Snuitkevers eten tuinen op; exoten, De Volkskrant, 2010-09-21, P. Meulemeester -
Exoten in de stad, zo gek nog niet!
In: Stilte voor de Storm? De toekomst van in- en uitheemse bomen in Nederland / , Slob, K.. - Wageningen : Nederlandse Dendrologische Vereniging - ISBN 9789081579919 - p. 40 - 51. -
Bescherming zoetwatervissen
IJmuiden : IMARES (Rapport / Wageningen IMARES C148/10) - p. -
Invasieve exoten in bossen
In: Bosecologie en bosbeheer. - : ACCO - ISBN 9789033477829 - p. 469 - 476. -
Dak en gevelgroen
: PPH -
Flora en fauna geassocieerd met mosselpopulaties in de Oosterschelde en Voordelta in 2009
Yerseke : IMARES (Rapport / IMARES Wageningen UR no. C019/10) - p. -
Vroegtijdige Signalering Invasieve Exoten
-
Exoten en invasieve soorten: nieuwe uitdagingen voor het natuurbeheer
In: Natuur als nooit tevoren. Beschouwingen over natuurbeheer in Nederland / , Schaminée, J., Weeda, E.. - Zeist : KNNV uitgeverij (Vegetatiekundige monografieën 2) - ISBN 9789050113137 - p. 167 - 187. -
Reuzenberenklauw, een exoot van formaat
Nature Today 2009 (2009)01-06.