Honing en stuifmeel-analyse

Honing en stuifmeel-analyse

Het bekendste product dat bijen produceren is natuurlijk honing. Honingbijen verzamelen nectar van bloemen en maken hier honing van door het in te dikken en er enzymen aan toe te voegen. Stuifmeelanalyse van honing (melliso-palynologie) kan gebruikt worden om de herkomst van honing te bepalen. Honing kan ook allerlei verontreiniging bevatten.

Honing wordt over het algemeen beschouwd als een natuurproduct van hoge kwaliteit. Er zijn echter allerlei factoren in het milieu van honingbijen die invloed hebben op de kwaliteit.

Bijenhouders gebruiken allerlei middelen om de varroamijt in bijen te bestrijden. Deze middelen kunnen residuen achterlaten in honing. Ook kunnen (residuen van) bestrijdingsmiddelen of giftige planteigen stoffen die bijen oppikken uit het mileu honing terecht komen.

Bijen@wur heeft veel onderzoek verricht naar het voorkomen van deze residuen als varroabestrijdingsmiddelen in het voorjaar gebruikt worden. De resultaten hiervan zijn onder andere terug te lezen in de nieuwsbrief (bijvoorbeeld in nummer van januari 2008 en december 2009).

Alkaloïden

In 2006 en 2007 heeft bijen@wur in samenwerking met de NVWA gewerkt aan een onderzoek naar het voorkomen van pyrrolizidine alkaloïden (PA’s) in honing. Dit zijn planteigen stoffen die giftig zijn voor mensen. Bepaalde planten waar bijen honing van oogsten bevatten veel PA’s en honing van deze planten kan mogelijk schadelijk zijn. Een beruchte plant is Jakobskruiskruid.

Meer informatie