bijenvoeding

Voeding

Stuifmeel en nectar vormen de basis van het bijendieet. Bijenvolken zijn erg flexibel in het omgaan met de hoeveelheid beschikbaar voedsel voor het volk, maar net als mensen hebben ze wel voldoende variatie in voeding nodig om gezond te blijven.

In reactie op een vermindering van het voedselaanbod verkleinen de bijen het broednest. Als de voedselschaarste lang aanhoudt, wordt het volk daardoor kleiner Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, als er maar genoeg bijen zijn om het nest op temperatuur te houden en als de bijen in volk maar verder gezond zijn.  

Een gebrek aan diversiteit aan voedsel, vooral stuifmeel, geeft vaak meer problemen. Bijen zijn voor een aantal eiwitten volledig afhankelijk van het stuifmeel dat de kast binnenkomt. Ze kunnen namelijk niet alle animozuren (bouwstenen voor eiwit) niet allemaal zelf maken. Nu bevat het stuifmeel van iedere  drachtplant niet alle essentiele animozuren, of niet in de juiste verhouding. Hoe gevarieerder het stuifmeel is dat binnenkomt in de kast, hoe groter de kans dat de bijen alle voedingsstoffen binnen krijgen.

Bijen@wur heeft een aantal studies gedaan naar de effecten van voeding (soms in combinatie met andere gezondheidsfactoren) op de gezondheid van honingbijen.

  • Van Dooremalen & Blacqui√®re (publicatie in voorbereiding). Maize and Honeybees.