Business Unit PRI Bioscience

Bioscience

Gericht en in korte tijd aangepaste planten ontwerpen die helpen de groeiende wereldbevolking te voeden. Daar werkt de business unit Bioscience aan.

Aangepaste planten ontwerpen is noodzakelijk. De groei van de wereldbevolking vraagt om hogere producties, terwijl hulpbronnen schaarser worden. Zo stijgt de komende decennia de vraag naar voedsel, diervoeders, natuurlijke vezels en grondstoffen voor energie en chemicaliën.

Hulpbronnen als goede landbouwgrond, water en voedingsstoffen worden schaars. Maar ze zijn wel essentieel voor plantengroei. Door planten aan te passen, is een hogere opbrengst mogelijk met minder  hulpbronnen. Ook is met ontwikkeling van nieuwe planten een hogere economische waarde te behalen van de geproduceerde biomassa.

Zoeken naar genetische variatie

Het is goed mogelijk planten te ontwerpen die gedijen onder nieuwe omstandigheden door de genetische variatie van planten te benutten. Deze variatie is nog grotendeels onontgonnen, zelfs van gewassen die al eeuwen gecultiveerd worden. Wij brengen dit genetisch potentieel in kaart met onze kennis van genomica, metabolisme en fysiologie van planten. Met deze kennis ontwerpen we nieuwe planten sneller en gericht.

Twee hoofdlijnen

Om daadwerkelijk nieuwe planten te kunnen ontwerpen is ons onderzoek opgesplitst in 2 hoofdlijnen:

Vergroten van kennis over de ontwikkeling van planten door:

  • inzicht te verkrijgen in de organisatie van plantengenomen
  • kennis te ontwikkelen over het metabolisme van de cel
  • inzicht te vergroten in de fysiologie van bloemen, vruchten en zaden
  • de reactie van de plant op een veranderende omgeving te leren begrijpen

Samen met andere partijen de plantenkennis benutten voor het ontwerpen van:

  • betere planten
  • betere industriële processen

Zeer geavanceerde faciliteiten

De business unit Bioscience is bij uitstek in staat om inzicht te geven in de complexe genetische en metabole netwerken in planten. We maken gebruik van zeer geavanceerde faciliteiten voor DNA-sequencing, proteomics, metabolomics, microscopie en zelf ontwikkelde sensorplatforms.

Daarnaast hebben we een eigen bioinformaticagroep om de omvangrijke datasets te verwerken. Onze kennis krijgt vooral meerwaarde door die te koppelen aan andere technische en biologische vakgebieden. We werken dan ook intensief samen met andere partijen, bijvoorbeeld statistische genetica of plantenfysiologie. Een aantal van de geavanceerde faciliteiten, die wij gebruiken is onderdeel van Shared Research Facilities, het virtuele centrum voor facility sharing van Wageningen University & Research.

Voorbeelden van onze faciliteiten

Projecten

Medewerkers

Team Applied Metabolic Systems

Team Plant Developmental Systems

Team Applied Bioinformatics

Secretariaat business unit Bioscience