Gras & Maismanifestatie 2017

Gras & Maismanifestatie 2017

Praktijkonderzoek AGV en Agrifirm heten u ook dit jaar van harte welkom op de Gras & Maïsmanifestatie. De dag vindt plaats op dinsdag 5 september in Vredepeel. U maakt kennis met de laatste ontwikkelingen in de teelt van gras, maïs en dit jaar ook met voederbieten.

De manifestatie in het kort

Praktijkonderzoek is een knooppunt van onderzoek naar uitvindingen & uitdagingen in de ruwvoederteelt. Deze dag opent zij haar deuren voor het grote publiek. Laat u rondleiden door deskundigen van Praktijkonderzoek en Agrifirm langs de demonstratievelden, doe mee met de workshops en ontmoet elkaar op de bedrijvenmarkt om weer eens bij te praten over actuele zaken.

Het programma

De manifestatie biedt een doorlopend programma. Zo heeft u de tijd om de verschillende programmaonderdelen te bezoeken.

Grasplaza

Grasmengsel smaaktest
Welke grasmengsels zijn favoriet bij uw koeien? In een demonstratieveld worden 11 grasmengsels onderworpen aan een live smaaktest. De koeien laten zien welk mengsel ze het smakelijkst vinden. De keuze voor de elf mengsels is gemaakt met aandacht voor meer eiwit van eigen land.

Slim gras oogsten met precisielandbouw
Op proeflocatie Vredepeel wordt data verzameld voor het project Amazing Grazing. Binnen dit project staat de vraag centraal hoe we slim kunnen beweiden en maaien met nieuwe technieken. Laat u bijpraten door onze onderzoekers over het laatste nieuws.

Bemestingsproeven in grasland
Hoe haalt u meer ruw eiwit uit gras? Agrifirm neemt resultaten door van de bemestingsproeven op Vredepeel.

Beluchting van gras: zinvol?
Beluchten heeft een positief effect op de bodemstructuur. Maar levert beluchten ook echt een betere grasmat op? En onder welke voorwaarden? Wij nemen de resultaten van beluchtingsproeven met u door. Daarnaast worden er verschillende machines gedemonstreerd.

Maïsplaza

Rassendemo maïs & kwekersblokken
Agrifirm demonstreert haar huidige toprassen. Daarnaast tonen de kwekers hun vier toprassen.

Grondig boeren met maïs
Met aandacht voor bodembeheer kunnen we nu en in de toekomst voldoende maïs van hoge kwaliteit oogsten. Om dit te benadrukken loopt in de provincie Brabant en Drenthe het demonstratieproject 'Grondig Boeren met Maïs'. U kunt kennismaken met nieuwe teeltsystemen voor mais die bijdragen aan verbetering bodemkwaliteit en efficiëntie van mineralen. en een rondgang maken langs de onderzaai-demonstratie. Ontwikkel uw voorkeur voor een gras onderzaai en zaaimoment.

Zaai en bemestingstechniek
De één brengt de mest naar het maisplantje, de ander verspreidt de maisplanten liever over het veld. Spiegel uw visie met de demonstraties rijenbemesting met organische mest, volvelds zaaien en zaaien op 37,5 cm (ruitzaai) en 50 cm.

Voederbieten demonstratie

De voederbieten demonstratie is een mooie gelegenheid om uzelf te oriënteren op de teelt en verwerking van voederbieten. U kunt de rassendemonstratie bekijken en machines voor de verwerking van de bieten.

Machineplaza

Graslandbeluchtingsmachines, doorzaaimachines, ontwikkelingen binnen de precisielandbouw (verisscan en Ebee) etc. zijn te bezichtigen tijdens de manifestatie.

Workshop: ‘Zelf krachtvoer telen voor melkvee zinvol?’

Discussieer mee in deze workshop verzorgt door Agrifirm.


Wist u dat deze dag meetelt voor verlenging van de spuitlicentie, thema teelt? Op de dag zelf schrijft u zich hiervoor in tussen 09:00 tot 13:00.

    Graag tot dan!
    Brigitte Kroonen