5 Weetjes over paddenstoelen

De herfst is begonnen. Honderden karakteristieke paddenstoelen steken de kop op in het bos en langs de weg. Paddenstoelen zijn mooi, mysterieus, lekker en gezond. Wageningen UR geeft advies over het natuurbeheer, maar doet ook diepgravend onderzoek voor de teelt.

 • Mila Meijer Paddestoel.jpg
 • Weetje 1. Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels Een paddenstoel is het vruchtlichaam van een schimmel. Vooral in de nazomer en in de herfst schieten ze als paddenstoelen uit de grond. Paddenstoelen vormen maar een klein deel van de schimmel, waarvan het grootste deel zich onder de grond bevindt in de vorm van microscopisch kleine schimmeldraden (hyfen). Ze spelen een sleutelrol in het functioneren van veel ecosystemen en vertegenwoordigen een groot deel van de biodiversiteit. Paddenstoelen maken de ‘zaden’ (sporen) waarmee schimmels zich verspreiden, ze zijn dus belangrijk voor de verspreiding van de schimmels en zijn hét deel van de schimmels dat wij mensen kunnen eten.
  Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels
  Lees meer
 • Weetje 2. In Nederland groeien ruim 5.000 soorten paddenstoelen 'Op een grote paddenstoel rood met witte stippen.' Zo begint een bekend kinderversje. Het gaat over de opzichtige en giftige vliegenzwam. Weet je dat er in de natuur in Nederland ruim 5.000 soorten paddenstoelen voorkomen? Ongeveer 100 soorten paddenstoelen zijn lekker om te eten. Zo'n 50 paddenstoelensoorten zijn giftig en een stuk of 6 zijn dodelijk giftig. Sommige paddenstoelen (paddo’s) vormen hallucinogene stoffen, waarvan mensen gaan hallucineren.
  In Nederland groeien ruim 5.000 soorten paddenstoelen
  Lees meer
 • Weetje 4. Sommige paddenstoelen groeien op bijna alles Een goede basis is het begin van de groei. Sommige paddenstoelsoorten, zoals de champignon, zijn redelijk kieskeurig. Voor de teelt van champignons wordt gebruik gemaakt van een speciale champignoncompost. Oesterzwammen zijn veel minder kieskeurig. Zij groeien zelfs op koffieprut of toiletpapier.
  Paddenstoelen groeien op bijna alles
  Lees meer
 • Weetje 3. Nederland exporteert ruim 270 miljoen kilo champignons per jaar Wereldwijd worden er zo’n 35 soorten paddenstoelen geteeld. In Nederland zijn dat voornamelijk champignons. Nederland exporteert ongeveer 50 miljoen kilo verse champignons (vooral naar België, Duitsland en Engeland) en bijna 220 miljoen kilo conserven-champignons. Het exportvolume van door Nederland geconserveerde champignons is bijna even groot als dat van China. Daarmee is Nederland de op één na grootste exporteur van geconserveerde champignons ter wereld.
  Nederland exporteert 200 miljoen kilo champignons per jaar
  Lees meer
 • Meer weten over paddenstoelenonderzoek bij Wageningen University & Research? Proeflocatie Unifarm heeft een aantal klimaatcellen uitgerust voor de teelt van eetbare paddenstoelen. Hierin doet het team 'Mushroom research' van Wageningen University & Research onderzoek aan zeer uiteenlopende onderwerpen zoals substraat, klimaat, gewasbescherming, veredeling en systeeminnovatie.
  Paddenstoelenonderzoek bij Wageningen UR
  Lees meer
 • Weetje 5. Paddenstoelen zijn heel gezond. Nederlanders eten per jaar 2 kilo paddenstoelen Paddenstoelen zijn heerlijk en zijn een bron van voedingsvezels, vitamine B-mineralen zoals kalium, fosfor, koper en ijzer. En de beta-glucanen in paddenstoelen ondersteunen ons afweersysteem. De champignon bevat bijna geen calorieën, vet en zout en is daarom dé perfecte groente voor als je wilt afvallen.
  Paddenstoelen zijn heel gezond. Nederlanders eten per jaar 2 kilo paddenstoelen
  Lees meer