
Veredeling op kwaliteit
Kwaliteitskenmerken voor de consument, zoals smaak, voedingswaarde, kleur en stevigheid, worden tegenwoordig steeds belangrijker in plantenveredelingsprogramma’s. Door de vooruitgang in X-omics-technologieën kunnen we deze complexe, multifactoriële eigenschappen onderzoeken. De groep Veredeling op kwaliteit heeft als doel de genetische en moleculaire basis van deze kwaliteitskenmerken van vruchtgroenten en fruit op te helderen aan de hand van genetica, genomics en metabolomics.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in een multidisciplinair kader, in nauwe samenwerking met onderzoeksgroepen die gespecialiseerd zijn in sensorische analyses, voeding van de mens, metabolomics en statistiek. Daarnaast werken we al geruime tijd samen met verschillende veredelingsbedrijven.
Onze benadering
Wij werken met name aan het ophelderen van de moleculair-genetische en biochemische basis van metabole routes van stoffen die invloed hebben op de smaak en gezondheidsbevorderende effecten van tomaat en paprika. In het algemeen gebruiken we twee benaderingen, die elkaar aanvullen.
- Ten eerste gebruiken we genetische methoden, zoals (exotische) kiemplasmacollecties, de ontwikkeling van veredelingspopulaties en uitgebreide geno- en fenotypering om QTL’s te identificeren die ten grondslag liggen aan smaakeigenschappen en stoffen met invloed op de gezondheid.
- Daarnaast werken we met functionele genomics/metabolomics voor het ophelderen van de biochemische routes en de belangrijkste genen die ten grondslag liggen aan specifieke vluchtige stoffen die de smaak beïnvloeden en gezondheidsgerelateerde metabolieten.
Enkele hoogtepunten van ons onderzoek zijn een gedetailleerd inzicht in de genetische loci en metabole routes die relevant zijn voor de smaak van tomaten, en de opheldering van een nieuw mechanisme voor de bepaling van het vrijkomen van smaakgerelateerde vluchtige stoffen met differentiële glycoconjugatie van hun onmiddellijke voorlopers.
Focus op genetische strategieën
Ons toekomstige onderzoek is gericht op het ontwerpen van (moleculair-)genetische strategieën en de ontwikkeling van (half)materialen voor de veredeling in antwoord op vier grote problemen/behoeften:
- behoud van een hoge vruchtkwaliteit in de hele productieketen na de oogst om voedselverspilling te voorkomen of te beperken,
- behoud van de kwaliteit bij een grotere productie en oogst,
- vorming van kwalitatief hoogwaardige vruchten onder suboptimale teeltomstandigheden, en
- ontwikkeling van gespecialiseerde levensmiddelen voor specifieke groepen consumenten (gepersonaliseerde voeding).
Publicaties
-
Linked data platform for solanaceae species
Applied Sciences 10 (2020)19. - ISSN 2076-3417 -
Exploration of a Resequenced Tomato Core Collection for Phenotypic and Genotypic Variation in Plant Growth and Fruit Quality Traits
Genes 11 (2020)11. - ISSN 2073-4425 - 22 p. -
Analysis of wild tomato introgression lines elucidates the genetic basis of transcriptome and metabolome variation underlying fruit traits and pathogen response
Nature Genetics 52 (2020). - ISSN 1061-4036 - p. 1111 - 1121. -
The genetic and functional analysis of flavor in commercial tomato: the FLORAL4 gene underlies a QTL for floral aroma volatiles in tomato fruit
The Plant Journal 103 (2020)3. - ISSN 0960-7412 -
The rin, nor and Cnr spontaneous mutations inhibit tomato fruit ripening in additive and epistatic manners
Plant Science 294 (2020). - ISSN 0168-9452 -
Introgression of Genes for Resistance against Phytophthora infestans in Diploid Potato
American Journal of Potato Research 97 (2020)1. - ISSN 1099-209X - p. 33 - 42. -
Natural variation in HsfA2 pre-mRNA splicing is associated with changes in thermotolerance during tomato domestication
New Phytologist 225 (2020)3. - ISSN 0028-646X - p. 1297 - 1310. -
Geen invloed waterwinning op herstelde duinvalleien
Holland's Duinen (2019)74. - ISSN 1389-7373 - p. 28 - 35. -
Breeding Has Increased the Diversity of Cultivated Tomato in The Netherlands
Frontiers in Plant Science 10 (2019). - ISSN 1664-462X -
Green Plant Biotechnology at work
Wageningen : Groen Kennisnet
Team
Onderzoeksteam
Andere medewerkers
- Ying Liu
- Raana Roohani Taziani
- Yi Wu
- Xing Wang
- Fatima Carvajal Moreno
- Shilin Tian
- Lei Luo