Nieuws

Heldere cijfers over complexe biologische processen

article_published_on_label
11 december 2020

BIOMETRIS is een bijzonder onderdeel van Wageningen University & Research. Hier ontwikkelt een grote groep kwantitatieve wetenschappers wiskundige en statische methoden om biologische processen in cijfers te kunnen vatten. Bart-Jan van Rossum is één van hen. Hij maakt onder meer R-pakketten: software waarmee statistische meetgegevens met één druk op de knop worden omgezet in overzichtelijke rapportages.

“R is een programmeertaal die voor allerlei statistische doeleinden wordt gebruikt", legt Van Rossum uit. “Het fijne is dat er een grote internationale community van ontwikkelaars aan verbonden is. Zij ontwikkelen elk hun eigen software die vaak voor iedereen toegankelijk is. Alle open source-software kun je controleren en desgewenst voor je eigen toepassing gebruiken. De software die ik ontwikkel, is vooral interessant voor de agrofoodsector."

plotAmmiConvHull-1.png

Bergen data

Tot de gebruikers van de pakketten horen ook plantenveredelaars. Zij beschikken over bergen data die ieder jaar omvangrijker worden, zeker nu de technologie het mogelijk maakt om biologische processen tot op het chromosoom in kaart te brengen.

“Iedere veredelaar wil biologische data over de planten op hun proefvelden snel omzetten in begrijpelijke informatie. Onze softwarepakketten doen hun werk in stapjes, waarbij je tussendoor alle resultaten kunt inspecteren en eventueel analyses kunt bijstellen. Bovendien hebben wij een 'schil' boven op de software ontwikkeld waardoor veredelaars al die tussenstappen kunnen overslaan. In een paar klikken hebben zij nu een overzichtelijke grafische rapportage in handen op basis waarvan zij direct beslissingen kunnen nemen, bijvoorbeeld om de beste gewassen voor verdere kruising te selecteren. Wie aanvullende statistische analyses wil doen, kan desgewenst diep de data induiken, maar voor de meeste doeleinden volstaat de standaardrapportage."

TDbox-1.png

Betere beslissingen

Van Rossum is nu bezig met de ontwikkeling van een oplossing voor tomaten- en paprikatelers. “In het ideale geval wil je als teler precies kunnen berekenen hoe je de omstandigheden in de kas zo moet orkestreren dat je binnen een bepaalde periode tot een bepaalde opbrengst komt. Dat is steeds realistischer: we kunnen meer en meer meten en hebben ook steeds meer data om mee te werken. En daardoor kunnen we ook steeds nauwkeuriger statistische modellen ontwikkelen. Voor de boer en de teler betekent dit dat zij dankzij onze modellen steeds betere beslissingen kunnen nemen."​