Nieuws

Bom Group sluit zich aan bij Club van 100 van Wageningen University & Research

Gepubliceerd op
3 september 2020

Bom Group heeft zich aangesloten bij de Club van 100 van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Doel van de Club van 100 is dat het Nederlandse tuinbouwcluster zijn voorsprong op het gebied van kennis behoudt door het doen van strategisch onderzoek. Mike Vermeij, algemeen directeur van Bom Group: “De glastuinbouw staat voor een aantal uitdagingen die we collectief moeten oppakken."

Deelnemers aan de Club van 100 krijgen toegang tot de brede expertise van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research. Op deze manier dragen ze bij aan de financiering van het toegepast-strategische onderzoek in Nederland. Deelname aan de Club van 100 bestaat uit twee delen: 50% van de inleg blijft beschikbaar voor het bedrijf (in de vorm van snelle toegang tot kennis). De andere 50% wordt besteed aan pre-competitieve projecten. Inmiddels zijn 74 bedrijven aangesloten bij de Club van 100.

Bom Group en glastuinbouw

Bom Group (Bom Greenhouses, Bom Holding en overige werkmaatschappijen - red.) is gespecialiseerd in onder meer turnkeyprojecten, kasconstructies, klimaatsystemen en scherminstallaties. Het bedrijf sluit zich voor 5 jaar aan bij de Club van 100, in plaats van de gebruikelijke 2 jaar. Algemeen directeur Mike Vermeij: “Onze strategie draait om duurzame innovatie. Onder duurzaam verstaan we ook langdurige samenwerking met relaties: dat levert beide partijen meer mogelijkheden en zekerheden op. Daarom willen we gedurende vijf jaar intensief samenwerken met de WUR aan ontwikkelingen en concepten binnen de glastuinbouw."

Sjaak Bakker, manager van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research: “Het is bijzonder dat de Bom Group een lidmaatschap voor vijf jaar aangaat." Jan Willem de Vries, founding father van de Club van 100: “Dit is een compliment voor het werk van de Club van 100. Op de website van Bom Group staat: 'Wij gebruiken onze kennis, ervaring en ons netwerk om duurzame tuinbouwprojecten te ontwikkelen, die rendabel zijn en aansluiten op de huidige en toekomstige behoeften van de wereldbevolking'. Dat is een zin die naadloos bij de Club van 100 aansluit."

Innovatieve kassen

De Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en de Bom Groep werken al langer samen. Zo werd in 2008 in Bleiswijk de ZoWaKas gebouwd (later omgedoopt tot de SunergieKas). In deze kas is Het Nieuwe Telen 'geboren': dit is een nieuwe teeltmethode waarbij de plant centraal staat. De Vries: “Het heeft een enorme verandering gebracht in het sturen van het kasklimaat en geleid tot een enorme energiebesparing." Later bouwde de Bom Groep ook de Winterlichtkas: deze laat zo veel mogelijk licht binnen, wat leidt tot een hogere productie. Onlangs werd Kas 2030 opgeleverd: deze maakt fossielvrij en circulair telen mogelijk.