Nieuws

Een terugblik op de Horti Science Park Event Weeks

article_published_on_label
29 oktober 2021

De laatste twee weken van september en de eerste week van oktober stonden in het teken van 15 jaar Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen in Bleiswijk. Als organisator en gastheer van deze weken kijkt Horti Science Park met veel voldoening terug op alle events die samen met Delphy Improvement Centre en de Gemeente Lansingerland werden georganiseerd.

Na lange tijd waren er weer een groot aantal fysieke bijeenkomsten waarin zowel het eigen personeel als alle relaties elkaar opnieuw konden treffen. Iets waar veel mensen lang naar hadden uitgekeken en wat zeker heeft bijgedragen aan het grote succes van de verschillende bijeenkomsten. Ook voor de medewerkers van Wageningen University & Research (WUR) en Delphy werden sinds lange tijd een personeelsbijeenkomst georganiseerd, een goede optie om lang gemiste collega’s weer echt te spreken, gezamenlijk te eten en in een informele setting bij te praten. 

HSP hoopt dat hiermee een post-corona re-start is gemaakt van de lange reeks informatie en kennissessies die al 15 jaar succesvol georganiseerd worden op het Horti Science Park/kennisboulevard aan de Violierenweg in Bleiswijk. 

Club van 100 ‘Glastuinbouw en Bloembollen voor het voetlicht’

Voor velen, en in ieder geval voor de Club van 100, was het weer het eerste ‘live’ evenement sinds de pandemie. Tijd dus om terug te blikken en met de kennis opgebouwd uit het verleden ook eens vooruit te kijken. 

Met zo’n 100 deelnemers konden de leden van de Club van 100 zich laten informeren over de ontwikkelingen rondom diverse inhoudelijke thema’s zoals circulariteit, phenotypering, licht en groei, plantweerbaarheid, gewasgezondheid, sensortechologie en waterkwaliteit.

Club van 100.jpg

Later in de middag lag de nadruk vooral ook op toekomstige kansen voor bloembollen onder glas, waarbij Natalia Moreno Pachon de deelnemers vertelde hoe de cycli en vermeerdering van bloembollenteelt ondersteund wordt door bijvoorbeeld het gebruik van de kleuren van LED licht in de kas. Gary Stutte deed een ‘longshot’. Hoe telen we voedsel in de ruimte, maar juist ook, hoe kunnen we de kennis die daarin wordt opgedaan toepassen hier op aarde? Trendwatcher en marketing consultant Peter Heshof nam ons mee in de food & flower trends van consumenten.  

WaterEvent tijdens de HSP Event Weeks

Ruim 100 telers en toeleveranciers namen deel aan het WaterEvent tijdens de HSP feestweek. En een feestje was het! Door middel van interactieve workshops en pitches werden de deelnemers meegenomen langs de laatste ontwikkelingen op het gebied van water, nutriënten en substraat en was er uitgebreid tijd om ervaringen uit te wisselen. Iedereen was vooral blij elkaar weer eens ongedwongen te kunnen ontmoeten tijdens de koffiepauze en fysiek proeven te kunnen bezoeken.

Vertical Farming Event - Vertical Farming ‘beyond the hype’

Op 1 oktober openden WUR Glastuinbouw & Bloembollen en Delphy Improvement Centre officieel hun nieuwe faciliteiten voor Vertical Farming op het Horti Science Parc aan de Violierenweg in Bleiswijk. Ruim 200 belangstellenden, waarvan een groot deel aanwezig was in de ter gelegenheid van de ‘Horti Science Parc Event Weeks’ neergezette tent, waren getuige van deze opening.

Tijdens de Vertical Farming Conference die ’s middags samen met Jakajima werd georganiseerd, spraken 10 sprekers over verschillende aspecten van Vertical Farming. Daarbij werden de ‘hypes’ niet ontzien: Vertical Farming zal niet de wereldbevolking gaan voeden (maar zal wel een belangrijke bijdrage aan een gezond dieet leveren), Vertical Farms zijn lang niet zo standaard dat ze op uniforme wijze kunnen worden aangestuurd, en Vertical Farms hebben in potentie weliswaar duurzaamheidsvoordelen, maar deze zullen nog wel bewezen en inzichtelijk gemaakt moeten worden.

0046_20211001G-1280.jpg

Uitdagingen genoeg kortom, en dat is waar de Vertical Farm faciliteiten van WUR en Delphy een bijdrage aan gaan leveren. Dit zal deels gebeuren in het Fieldlab Vertical Farming, een project dat mede mogelijk gemaakt wordt door de Provincie Zuid-Holland en Europa (EFRO Kansen voor West).

De sprekers in het ochtendprogramma, gedeputeerde Meindert Stolk van de provincie Zuid-Holland, wethouder Jan-Willem van den Beukel van de gemeente Lansingerland en directeur Jolanda Heistek van Greenport West-Holland, roemden de samenwerking in het netwerk die tot het Fieldlab hebben geleid. In een door Eric Poot (WUR) geleide paneldiscussie gaven Sjaak Bakker (WUR) en Aad van den Berg (Delphy) aan waarom ze geïnvesteerd hebben in de faciliteiten, en vertelden Gemma Tacken, Monique Bijlaard (beiden WUR), Jan-willem Donkers (Hogeschool Inholland) en projectleider Gus van der Feltz over het Fieldlab en de 1e resultaten.

Telersbijeenkomst

Telersbijeenkomst.jpg

Op dinsdag 5 oktober organiseerden de Business Unit Glastuinbouw & Bloembollen van Wageningen University & Research en Delphy Improvement Centre hét Glastuinbouw Kennisevent: “De uitdagingen voor de komende 15 jaar”. Het event was met ruim 120 deelnemers bijzonder goed bezocht. De middag startte met een terugblik door Sjaak Bakker en Aad van den Berg op de grootste ontwikkelingen in de glastuinbouw van de afgelopen 15 jaar, en wat het onderzoek daaraan bijgedragen heeft. De uitdagingen voor de komende 15 jaar werden geschetst door Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland.

In de workshops die werden gegeven door onderzoekers van WUR en Delphy werd vervolgens ingegaan op deze uitdagingen, en hoe we ze in kunnen vullen, op gebied van autonoom telen, LED belichting, sensoren, CO2 voorziening etc. De middag werd afgesloten met een vooruitblik op de toekomst door twee jonge glastuinbouwondernemers, Stefan Hendriks en Wouter van de Bosch.

Klantcontactdag Smaak

Klantdag Smaak.JPG

Op vrijdagmiddag 8 oktober vond de succesvolle klantcontactdag van het smaakteam plaats met als thema ‘Prikkel je zintuigen: Innovaties in groente en fruit’. Garmt Dijksterhuis, consumentenonderzoeker van WUR, vertelde over onze sensorische input tijdens voedselkeuzes en consumptie. Peter Offermans, onderzoeker bij Imec, sprak over de verschillende innovaties in sensortechnologie met het gebruik van terahertz tot aan ultrasound metingen. De mogelijkheden voor nieuwe gewassen in de kassen, zoals verse zwarte peper en papaja, werd besproken door Filip van Noort, gewasspecialist bij WUR.

Chantal Engelen, Medeoprichter van Kromkommer, sloot de dag af door te vertellen hoe de driwi (misvormde kiwi) voedselverspilling kan verminderen. Naast de interessante presentaties konden klanten een korte basissmakentest en geurherkenningstest uitvoeren en werd er verteld over de gloednieuwe foto opstelling voor online thuisproeven.