Nieuws

Energiezuinig tulpen broeien dankzij de zon

Gepubliceerd op
12 februari 2020

Tulpenbroeiers gebruiken hun kassen met name in de winter en het voorjaar. Ze moeten de kas dan warm stoken, zodat de tulpenbollen gaan bloeien. Dat kost dus energie. In de zomer staat de kas leeg, en juist op dat moment is energie gratis, dankzij de zon. Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt of de warmte van de zon te oogsten is. Zo kan er minder of zelfs niet gestookt worden voor het drogen en bewaren van de tulpenbollen van juli tot en met oktober en het broeien (kweken) van bloemen in de winter.

Warmte oogsten met een bassin

Voor het onderzoek werkt WUR samen met een tulpenbroeier die een systeem ontwikkelde voor het oogsten van warmte. Dat systeem bestaat uit een groot aantal kratten die normaal gebruikt worden voor het broeien. Deze kratten staan omgedraaid op de broeitafels, met daarop een zeil. Hierdoor ontstaat een bassin van enkele centimeters diep en een oppervlakte van 300 m2. Het bassin is afgedekt met een extra zwart zeil, dat zonnestraling aantrekt. Het laagje water onder het zeil wordt dus verwarmd door de zon. Een pomp brengt het warme water vervolgens naar een silo.

De kassen bevatten grote bassins die gebruikt worden om warmte op te wekken.
De kassen bevatten grote bassins die gebruikt worden om warmte op te wekken.

Temperaturen

Op warme, zonnige dagen bereikt de laag water temperaturen boven de 50°C. Voor het drogen en bewaren kan die warmte met een warmtewisselaar worden overgedragen aan een radiator met laagwaardige warmte (circa 35°C). Dat is in jaren met warme zomers meer dan voldoende om de bewaarcellen te verwarmen op 20 tot 25°C, berekende WUR. In die jaren is het systeem dus efficiënt.

Koelere zomers

Per zonnecollector vereist dit systeem wel een forse opslagtank (van meer dan 2500 m3). In koude jaren met minder hete zomers kan onvoldoende warmte boven 35°C geoogst worden. Warmte met temperaturen tussen 23°C en 35°C kunnen, na oogst, opgeslagen worden in een waterdragende laag, een zogenoemde aquifer. Om deze warmte voor de verwarming van de kas in de winter te kunnen gebruiken is dan wel een warmtepomp nodig. Hiermee zou voor ongeveer 70% van de warmtevraag voor de broei voorzien kunnen worden.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.