Nieuws

Gebruik het gewas-kasklimaatmodel: productie optimaliseren wordt een spel!

Gepubliceerd op
11 februari 2020

​Stel je voor dat je de rozen vlak voor Moederdag laat bloeien. Of het ontwerpen van de ideale kas voor het kweken van tomaten in de tropen, in een woestijn of op Mars. Dit is tot op zekere hoogte al mogelijk met behulp van gewasgroei en klimaatmodellen. Gewas- en klimaatmodellen zijn een hulpmiddel voor landbouwonderzoek, waarmee met een klik talloze scenario's kunnen worden geanalyseerd. Dergelijke snelle analyses besparen tijd en vereenvoudigen het proces van het ontwerpen van een teeltsysteem.

Binnen de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research hebben we een model ontwikkeld dat het kasklimaat koppelt aan de groei en ontwikkeling van gewassen. Een voorproefje van het klimaatmodel KASPRO is te vinden in de educatieve tool Kassim, voor iedereen online beschikbaar.

Model the climate and crops

Het gecombineerde model koppelt het kasklimaat en de regulering daarvan (CO2, licht, vochtigheid, schermen en verwarming) aan de groei van verschillende hoogwaardige gewassen, zoals tomaat en komkommer. Dit complexe geïntegreerde systeem stelt ons in staat om ‘virtueel’ meerdere (complexe) effecten op de ontwikkeling en productie van gewassen te analyseren: kasconstructie en afdekmaterialen, verlichtingssystemen, klimaatbeheer, gewasdichtheid en vruchtbaarheid. De volgende stappen zullen zijn in de richting van een beschrijving van de effecten van extreme klimaatomstandigheden, plagen en ziekten, LED's en afdekmateriaal op ontwikkeling en groei.

Model the climate and crops

Adaptive Greenhouse Design

Een andere belangrijke toepassing is het zogenaamde adaptive greenhouse. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn High-Tec-kassen niet de ideale onmiddellijke oplossing voor elke uithoek van de wereld. Er zijn veel factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals het lokale klimaat, de gewenste gewassen, de beschikbaarheid en kwaliteit van bodem en water, de lokale economie, arbeid en wetgeving. Het ontwerpen van een kas is een complexe beslissing, waarbij zelfs de keuze van een kasdek een verhaal op zich is (nader toegelicht in Kaskieswijzer). Maar elke gemaakte keuze zal gevolgen hebben voor de productie van uw teeltsysteem, en dat kan worden geanalyseerd met het Intkam + KASPRO-model.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan