Nieuws

Gelijkmatiger klimaat dankzij schermventilator

Gepubliceerd op
22 april 2020

​Een hoge luchtvochtigheid in de kas kan zorgen voor ziektes in het gewas. Er bestaan verschillende methodes om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid daalt. Steeds meer telers kiezen voor een schermventilator, die droge lucht in de kas blaast. Die methode is effectief, blijkt uit onderzoek van Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research.

Een hoge relatieve luchtvochtigheid is te verhelpen door hoger te stoken: warme lucht kan immers meer water bevatten. Dit is echter geen energiezuinige oplossing. Een andere methode is het maken van een kier in het gesloten scherm. Hierbij komt er echter een ongelijkmatige verdeling van warme en koude lucht in de kas. Daarom stappen steeds meer telers over naar een schermventilator. Deze wordt boven het scherm bevestigd. De lucht daar is koeler en bevat dus minder vocht dan de lucht onder het scherm. Door die droge lucht in de kas te blazen, wordt de vochtige lucht verdreven.

WUR onderzocht bij een rozenteler welk effect schermventilatoren hebben op de temperatuurverdeling in de kas. Binnen één traliebreedte blazen de ventilatoren namelijk allemaal in één richting: de verwachting was dat bij het eindpunt (de gevel) de temperatuur zeer laag zou zijn. Dit bleek niet het geval. Temperatuurverschillen waren gemiddeld 1°C en die verschillen werden veroorzaakt door de windrichting buiten, niet door de inblaasrichting van de ventilatoren.

Afgelopen jaar onderzocht WUR bij een aantal telers van chrysant de effecten van het gebruik van schermventilatoren in de winter. De eerste resultaten tonen aan dat zowel het energieverbruik als de relatieve luchtvochtigheid dalen. Komend jaar onderzoekt WUR of schermventilatoren ook in de zomer effectief zijn voor het verlagen van de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kas.

Dit onderzoek wordt in het kader van het programma 'Kas als Energiebron' gefinancierd door het Ministerie van LNV en Glastuinbouw Nederland​.