Lichtlab: metingen kasdek- en schermmaterialen

Product of dienst

Lichtlab: metingen kasdek- en schermmaterialen

De business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research heeft unieke meetapparatuur ter beschikking om de lichttransmissie, de warmtedoorlatendheid en het condensgedrag van (semi) transparante materialen te meten. Daarmee kan objectief advies worden gegeven over de geschiktheid van materialen voor een specifieke toepassing in onder andere kassen, gebaseerd op de behoefte van het gewas.

Unieke meetfaciliteit voor groot oppervlak

De lichttransmissie van kasdek- en schermmaterialen met een heterogene structuur kan alleen worden gemeten door het meten van een groot oppervlak. Daarvoor heeft Glastuinbouw van WUR de beschikking over een grote integrerende kogel voor het meten van de loodrechte en diffuse lichtdoorlatendheid. Ook de verstrooiing van het licht (haze) kan gemeten worden.

Metingen condensatie en warmtedoorlatendheid

Contacthoekmetingen geven de eigenschappen van een kasdekmateriaal gedurende condensatie weer. Dit is van belang omdat fijne condensdruppels in tegenstelling tot filmvorming lichtverlies betekent. Door de bepaling van de warmtedoorlatendheid is op kwantitatieve manier de energiebesparingspotentie van het materiaal vast te stellen.

Transparante materialenmeting

Glastuinbouw van WUR combineert in Bleiswijk een unieke faciliteit van meetinstrumenten met een uitgebreide expertise op het gebied van lichtmetingen, fysische modellering en databases met informatie over de eigenschappen van materialen. De jarenlange ervaring maakt van Glastuinbouw van WUR een betrouwbare partner, die naast de uitvoering van metingen tevens in staat is specifieke lichtmeetapparatuur voor u te ontwikkelen.

Heeft u interesse?

Heeft u een vraag over metingen van kasdek- en schermmaterialen of wilt u een meting laten uitvoeren? Stel dan uw vraag: