Nieuws

Onderzoek en bedrijfsleven verkennen samenwerking in Cuba en Guatemala

Gepubliceerd op
22 maart 2017

Afgelopen januari gingen vertegenwoordigers van de business unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research, en een selectie Nederlandse bedrijven van de Club van 100 naar Cuba en Guatemala om de verschillende mogelijkheden te verkennen in de zakelijke en wetenschappelijke samenwerking van de tuinbouwesector.

De ineenstorting van het socialistische blok bracht een tekort aan brandstof, kunstmest, en pesticide teweeg, wat een verwoestende impact had op de Cubaanse landbouw. Door innovatieve oplossingen keerde het merendeel van de Cubaanse landbouw zich naar organische productie, waar het op grote schaal pionierend gebruikmaakte van biocontrol en biostimulanten. De betrokkenheid van nationale onderzoeksinstellingen en de ontwikkeling van biologische productieplanten waren een belangrijk deel van het succes.

Guatemala is een veelbelovend opkomend glastuinbouwland in Latijns-Amerika. Groenteproductie is van oudsher sterk maar ook de sierteeltsector bloeit op, zoals blijkt uit de recente start van twee grote Nederlandse phalaenopsis-telers in het land. De implementatie van milieuvriendelijke gewasbescherming is echter nog dringend nodig.

Het groepsprogramma was intens. De groep bezocht organoponic productiesystemen, biologische boerderijen, coöperaties en bedrijven die zich toeleggen op de productie van entomopathogenische en biostimulaten, samen met diverse nationale landbouw-onderzoeksinstituten. Ook waren er besprekingen met instellingen die de samenwerking en investeringen vergemakkelijken.

Het bezoek was vruchtbaar. De groep is momenteel bezig met het formaliseren en vormgeven van de kansen in concrete projecten.

missie.jpg