Nieuws

Plaagdiervrij plantmateriaal dankzij CATT-behandeling

article_published_on_label
12 november 2013

Een behandeling met warme lucht vol CO2 en nauwelijks zuurstof zorgt ervoor dat planten op een duurzame manier van aaltjes, trips, muggenlarven en andere plaagbeesten afkomen. “Je voorkomt hiermee de onzekerheid en de resistentieproblemen die met gebruik van chemische gewasbescherming gepaard gaan”, zegt research manager Piet Spoorenberg van Wageningen UR.

Met name de export loopt grote risico’s, wanneer er bijvoorbeeld trips in een partij chrysanten zit. Ook de import van lucky bamboo ondervindt op dit moment hinder van larven van de tijgermug die met de plantjes meeliften. “Daarvoor zijn nu geen goede bestrijdingsmiddelen”, zegt Spoorenberg. “Ook voor andere problemen met plaagbeestjes dreigt steeds het risico dat middelen van de markt worden gehaald of dat de beestjes resistent worden. Dat risico loop je met deze nieuwe behandelmethode per definitie niet.”

Zoeken naar de balans in CATT

De zogenoemde CATT-behandeling (Controlled Atmosphere Temperature Treatment) is uitgebreid getest door onderzoekster Yu Tong Qiu samen met een team van collega’s. “In klimaatkamers hebben we bij diverse temperaturen verschillende concentraties CO2 en zuurstof losgelaten op de planten”, vertelt Qiu. “Je moet continu zoeken naar de balans. Hoe hoog kun je temperatuur en CO2-concentratie laten oplopen en hoe laag mag zuurstof worden ingesteld, en ook hoe lang, zodat de eitjes, larven en diertjes doodgaan terwijl de plant geen schade ondervindt?”

Van mineermot tot mug

mineermot.jpg

Eén van de successen waar onderzoekster Qiu erg trots op is, is de effectieve bestrijding van Tuta absoluta, een mineermot die grote schade kan toebrengen aan tomatenplanten en de export van tomaat naar de VS verhindert. “Om tomaat vrij te krijgen van deze plaag is CATT-behandeling een veelbelovende oplossing. Ook trips in chrysanten raak je helemaal kwijt via CATT. Vooral de export naar Rusland staat steeds onder druk van de eventuele aanwezigheid van trips op die planten. En in het lab hebben we met experimentele muggenlarven laten zien dat we ook lucky bamboo waarschijnlijk mugvrij kunnen krijgen met CATT.”

CATT tegen stengelaaltjes in bloembollen

Ook in bloembollen en vaste planten wordt geëxperimenteerd met CATT, vertelt Ivonne Elberse. “We doen op dit moment bijvoorbeeld experimenten om tulpen en narcissen via de warmtebehandeling vrij te krijgen van stengelaaltjes, een quarantaineorganisme waarvoor speciale maatregelen gelden.” Het Praktijknetwerk CATT start binnenkort met onderzoeken van de mogelijkheden van de CATT-methode voor het bestrijden van aaltjes in vaste planten.

Bestrijden in de container?

Het onderzoek met de CATT-methode is financieel gesteund door het ministerie van Economische Zaken en handelsorganisaties Frugiventa en VGB. “We zijn nu zover dat we het onderzoek van het lab ook onder praktijkomstandigheden willen uitvoeren”, zegt Spoorenberg. "Daar zullen we verder zoeken naar de juiste afstelling van de behandeling met een goede bestrijding en zonder risico´s op schade aan het product."

“In de teelt van aardbei-moederplanten lukt dat bijvoorbeeld al. Daar worden de moederplanten toch al een tijdje in cellen opgeslagen. De CATT-behandeling kan daar zonder al te veel moeite worden gecombineerd met de opslag. Voor andere teelten moeten we nu, samen met de telers, handelaren, transporteurs en overheid zoeken naar een betrouwbare behandeling en de beste logistiek. Misschien kunnen we bepaalde producten wel behandelen in de containers waarmee ze worden getransporteerd...”