Nieuws

Smaakonderzoek in de Markthal en bloeiende vanille in de kas

Gepubliceerd op
3 oktober 2017

Van 9 tot en met 15 oktober doet Wageningen University & Research smaakonderzoek in de Martkhal onder de (internationale) bezoekers. Naast het proeven van groenten en fruit is er tijdens World Food Day Rdam op 15 oktober een excursie naar de BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research in Bleiswijk waar men een Nederlandse kas met bloeiende vanille kan bezoeken. Vanille werd tot op heden uitsluitend in de tropen geteeld.

Testen van nieuwe en verbeterde groenten en fruit

Ieder jaar komen er tientallen nieuwe soorten groenten op de markt waarvan de consument waarschijnlijk geen weet heeft. Producten worden continu vernieuwd en verbeterd. Wageningen University & Research (WUR) test in Bleiswijk met een panel van 500 Nederlanders of de smaak van deze groenten en fruit goed is. ‘De Markthal is een kans om op grotere schaal Internationaal onderzoek te doen. We staan in de Markthal met verschillende producten en vragen aan (internationale) voorbijgangers wat ze nu lekker vinden. Voor het onderzoek worden ook studenten ingezet van de Hogeschool Rotterdam die ‘proevers’ werven,’ aldus Wouter Verkerke, Onderzoeker Smaak en Gezondheid van Glasgroenten van WUR Glastuinbouw 

Invloed op de keuze van telers

Wouter Verkerke geeft aan dat het contact met de consument heel belangrijk is: ‘Onze klanten willen weten wat men van hun producten vindt. Voor de consument is het anderzijds heel leuk om hun mening te kunnen geven over de verschillende producten en mag daarvoor bijvoorbeeld heerlijke aardbeien, tomaten en mandarijnen proeven. De stem van de consument wordt gehoord en zo hebben zij invloed op wat er uiteindelijk geteeld wordt.’

Vanille volop in bloei

De Nederlandse verstedelijking heeft geleid tot vroege specialisatie in de land- en tuinbouw. Nederland is nog steeds de voorloper op het gebied van tuinbouw. De hele wereld kijkt mee als het gaat om onze kennis, materiaal en vakmanschap. We worden echter snel ingehaald door landen met lage lonen die deze kennis kopiëren. Daarom is het belangrijk om nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen voor telers, zoals het verbouwen van ingrediënten voor voedsel, denk daarbij aan vanille.

‘Voorheen werd gezegd dat het telen van vanille alleen mogelijk was in de tropen, echter blijkt het heel goed mogelijk om dit ook te telen in Nederlandse kassen. Een goed ontwikkelde infrastructuur, stabiele overheid, hoog kennis gehalte en nauw contact tussen telers en afnemers maken het mogelijk om onderzoek te doen naar het telen van dit soort ingrediënten zoals ook zwarte peper, saffraan, wasabi en vanille. Op 15 oktober kunnen consumenten een hele kas vol bloeiende vanille zien in Bleiswijk, iets wat dus echt heel bijzonder is,’ aldus Wouter Verkerke.