Nieuws

Tomatenteler heeft een nieuw maatje in de kas

article_published_on_label
9 juli 2019

Een tomatenteler zou het liefst de hele dag met eigen ogen zien hoe de tomaten groeien. Dat is echter nogal tijdrovend. De Plantalyzer - die Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en HortiKey/Berg Hortimotive ontwikkelden - rijdt volautomatisch langs het gewas en meet onderweg de grootte, het aantal en de rijpheid van de tomaten.

De Plantalyzer zag in 2018 voor het eerst het levenslicht: een zelfrijdende kar die precies door een pad in een kas kan rijden. Sinds die eerste lancering werkten WUR en HortiKey (onderdeel van Berg Hortimotive) aan een nieuwe versie van de robot. Een van de verbeteringen is het aantal camera's. De vorige versie telde er twee; de nieuwe Plantalyzer heeft er zes: drie sets van twee. Met die 3D-camera's kan het tomatengewas nóg beter in beeld gebracht worden, en over een groter bereik: tot 1,5 meter.

Rijpheid en ziektes herkennen

De door WUR ontwikkelde vision-software analyseert de beelden. De kleur van de tomaten is daarbij een indicatie voor de rijpheid. De Plantalyzer vergeleek aanvankelijk die kleur met een zogenoemde oogstkaart: daarop staat bij elke kleur tomaat de levensfase. Bestaande oogstkaarten bleken fouten te bevatten. Daarom heeft WUR voor de Plantalyzer de oogstkaarten verbeterd.

De Plantalyzer slaat alle data over het gewas lokaal op. Zodra er een Wifi-verbinding is, stuurt de Plantalyzer de gegevens naar een centrale computer. Daarmee kan een teler bijvoorbeeld oogstpersoneel aansturen of een oogstprognose maken. In de toekomst kan de teler ook zien of er sprake is van een vlekkenziekte: de camera maakt namelijk vlekken op bladeren en vruchten zichtbaar. Naar verwachting kan de Plantalyzer zelf herkennen om welke ziektes het gaat. Na tomaat kan worden gewerkt aan een Plantalyzer voor komkommers.

De Plantalyzer is een PPS van WUR met partners waaronder HortiKey/Berg Hortimotive en ontvangt financiering van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.