Nieuws

WUR onderzoekt inhoudsstoffen van cannabis en vanille

Published on
8 oktober 2020

Elk gewas bevat een verzameling inhoudsstoffen. Sommige daarvan hebben positieve effecten op het menselijk lichaam, of zijn gewoon lekker. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research meet bij onder andere cannabis en vanille het gehalte van specifieke inhoudsstoffen, en onderzoekt of dat gehalte gestuurd kan worden met bepaalde teeltstrategieën.

Effecten teeltmaatregelen

WUR vergelijkt de gevonden gehaltes inhoudsstoffen in cannabis met die uit de literatuur. In de volgende stap bekijken onderzoekers welke effecten teeltmaatregelen hebben. Zorgt bijvoorbeeld een andere watergift voor een hoger gehalte cannabinoïden, en welk effect heeft bijvoorbeeld een warmer kasklimaat.

Voor medicinale toepassing is het belangrijk dat deze gehalten gedurende het hele jaar constant zijn: om te kunnen sturen moet dus bekend zijn wat de effecten van teeltmaatregelen op de inhoudsstoffen zijn. Hetzelfde onderzoekt WUR voor Vanilline en glucovanilline, inhoudsstoffen die vanille haar specifieke smaak geven.

Scheidingstechniek

Om een inhoudsstof te meten, gebruikt WUR chromatografie. Dit is een scheidingstechniek waarmee mengsels van verschillende stoffen gescheiden kunnen worden in hun samenstellende componenten. Dit gebeurt in een zogenoemd HPLC-laboratorium (high-performance liquid chromatography).

Bij het onderzoek naar cannabis voor medicinale toepassing, betekent dit dat extracten van gedroogd plantmateriaal met alcohol worden gemengd. Het vloeibare extract wordt vervolgens onderzocht op verschillende cannabinoïden, ofwel de belangrijkste inhoudstoffen van de cannabis-plant. De bekendste cannabinoïden zijn delta-9-tetrahydrocannabinol (ofwel THC) en cannabidiol (CBD).

Ook worden met de komst van het HPLC-lab de onderzoekstechnieken van het Smaaklab verder verbeterd. Zo wordt bekeken of de metingen van vitamine C en suiker in de toekomst op de HPLC plaats kunnen vinden.

Dit onderzoek wordt gefinancierd door diverse opdrachtgevers. Veel van deze projecten passen bij het programma Kas als Apotheek.​