Nieuws

WUR onderzoekt transparante én energiezuinige coating

article_published_on_label
24 maart 2022

Hoe meer licht, hoe hoger - in potentie - de productie van een gewas. Daarom zoeken telers naar zo transparant mogelijk glas voor hun kassen. Dat glas zorgt er echter ook voor dat er relatief veel warmte uit de kas ontsnapt: het houdt dan onvoldoende stralingswarmte tegen. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt daarom of met een 'lage emissie’-coating een optimale combinatie van lichtinstraling en energiebesparing mogelijk is.

Glas met een ‘lage emissie’-coating van glasproducent AGC heeft een hoge licht transmissie, en kan desondanks resulteren in een energiebesparing van ongeveer 20 procent volgens de berekeningen. Maar de coating zorgt ook voor een iets hogere temperatuur in de kas - zeker in de zomer - en doordat het glas warmer wordt voor minder condensatie. Gevolg daarvan is dat er minder ontvochtiging plaatsvindt tegen het kasdek. Om teeltproblemen te voorkomen, zal de kas dus iets meer geventileerd moeten worden. Ofwel: er verdwijnt in potentie meer warmte én CO2 uit de kas tijdens het ontvochtigen. En dat kan gevolgen hebben voor de productie. Door een ‘state of the art’-ontvochtiging met terugwinning van de latente warmte zal de vraag voor ontvochtiging via de luchtramen hoe dan ook afnemen.

De coating heeft dus veel voordelen, maar ook enkele nadelen. WUR onderzoekt daarom in Bleiswijk hoe die zich onderling verhouden. Daarvoor is eind 2021 gestart met een tomatenteelt in twee kasafdelingen (van 144 m2). De referentieafdeling heeft enkelglas met aan één zijde een AR-coating, de andere afdeling (waar de behandeling plaatsvindt) enkelglas mét een ‘lage emissie’-coating. Beide afdelingen hebben dubbele schermen, een ontvochtiger met terugwinning van latente warmte en worden niet belicht. Tijdens het onderzoek kijken onderzoekers naar effecten op het klimaat, vocht, CO2 en het energieverbruik.

Het onderzoek naar de effecten van een lage emissiecoating op het kasklimaat, energiegebruik en productie wordt gefinancierd door het programma Kas als Energiebron.