Nieuws

Welk effect heeft condensatie op een energiescherm?

article_published_on_label
19 oktober 2020

Met een zogenoemd energiescherm kan een teler warmteverliezen in de kas beperken, en dus energie besparen. De schermen kunnen echter condenseren door het verschil in temperatuur tussen de koude bovenlucht en de warmere kaslucht. De Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van Wageningen University & Research onderzoekt naar het effect van deze condensatie op energiebesparing.Welk effect heeft condensatie op een energiescherm?

Een energiescherm ligt horizontaal in een kas, op enkele meters hoogte. Als het buiten kouder wordt, kan een teler het scherm sluiten om het energieverbruik te verminderen. De lucht onder het scherm blijft dan relatief warm en vochtig, de lucht boven (onder de nok van de kas) wordt relatief koel en droog. Hierdoor kan het energiescherm het dauwpunt bereiken. Resultaat: condensatie.

De condensatie beïnvloedt de potentiële energiebesparing op een aantal manieren. Zo is het materiaal van het scherm minder poreus, waardoor het minder lucht doorlaat. Het water houdt zelf ook warmte vast, waardoor het de thermische eigenschappen van het scherm beïnvloedt. Maar wat deze effecten precies zijn, was nog niet goed bekend: er waren geen goede onderzoeksmethoden om de effecten te berekenen.

WUR heeft een aantal methoden ontwikkeld om de effecten van condensatie op de temperatuur in de kas te meten. Hiermee worden energieschermen van verschillende leveranciers onderzocht. De resultaten worden gebruikt in bestaande simulatiemodellen voor kasklimaten. Dit maakt de modellen nauwkeuriger. Daarnaast hebben leveranciers en telers beter inzicht in hoe de energieschermen het kasklimaat en daarmee de energiebehoefte beïnvloeden.

Het onderzoek wordt gefinancierd door het programma Kas Als Energiebron.​