Nieuws

3D-technologie helpt zuivelboeren bij opsporing zieke koeien

Gepubliceerd op
13 november 2019

Om melkkoeien op tijd te behandelen, is het voor zuivelboeren belangrijk om zieke koeien zo snel mogelijk te traceren. Om de boeren hierbij te helpen, ontwikkelde promovendus Xiangyu Song een geautomatiseerd 3D-systeem waarmee melkkoeien gemonitord kunnen worden. Hij promoveert op maandag 18 november aan Wageningen University & Research (WUR).

Met het systeem worden koeien met 3D-camera's gemonitord op veranderingen van hun lichaam en de beweging van de pens. Bewegingen, in dit geval van de reticulum-rumen, lichaamsgrootte en Body Condition Score (BCS; vetpercentage van de huid) worden automatisch gevolgd. Afwijkingen worden met het systeem vastgelegd.  

Belangrijke indicatoren

De gemeten fysieke verschijningen kunnen essentiële indicatoren zijn voor boeren om te helpen bij de dagelijkse meting van de gezondheid en het voedingsmanagement van de melkkoeien. Het proces is geautomatiseerd, niet-invasief, en diervriendelijk en is daarom geschikt om in de toekomst breed ingezet te worden op commerciële melkveebedrijven.

Met het systeem worden koeien met 3D-camera's gemonitord op veranderingen van hun lichaam en de beweging van de pens.
Met het systeem worden koeien met 3D-camera's gemonitord op veranderingen van hun lichaam en de beweging van de pens.

'In de experimenten werkte het systeem goed. De geautomatiseerde metingen heb ik vergeleken met beoordelingen van experts,' vertelt Song. 'De verschillen waren verwaarloosbaar. Zo werd het 3D-systeem getest op een commerciële melkveehouderij om individuele koeien gedurende ruim twee maanden te monitoren. Het bleek dat de koeien snel reageerden op de wijziging van kuilvoer naar vers gras. De veranderingen in pens-beweeglijkheid werden succesvol vastgelegd door het 3D-systeem. Ook veranderingen van de BCS waren een bevestiging van de wijziging van het voer, maar die kwamen vele dagen later.'

Precision livestock farming

Het nieuwe 3D-systeem is een vorm van Precision Livestock Farming (PLF). Deze gerichtere manier van boeren is door de komst van nieuwe sensortechnologieën enorm in opkomst. De gegevens die deze technologieën genereren, helpen boeren bij het maken van onderbouwde beslissingen. Zo zetten boeren PLF in om hun bedrijf duurzamer te maken op economisch, sociaal en milieugebied.

Huidige PLF-toepassingen voor het managen van de gezondheid van de melkkoe zijn vaak traag bij het traceren van ziektes. Met het systeem ontwikkeld in dit promotie-onderzoek zit de boer dichter op het biologisch proces. Zo ziet hij sneller het ontstaan van metabolische afwijking en kan hij preventief ingrijpen bij zijn melkkoeien voordat het probleem zich als ziekte uit.

Promotiedetails

Xiangyu Song: The Skin-Deep Beauty of Dairy Cows. Investigation of Metabolic Disorders by using Morphological Traits Quantified with 3-Dimensional Vision.
Promotor is prof. dr P.W.G. Groot Koerkamp. Co-promotoren zijn dr. E.A.M. Bokkers en dr. P.P.J. van der Tol.

De promotieplechtigheid vindt plaats op maandag 18 november om 13.30 uur in de Aula van de WUR: