Nieuws

Succesvolle test 5G-netwerk in de agrarische praktijk

article_published_on_label
3 september 2019

Op de proeflocatie van Wageningen Universiteit & Research in Valthermond is het snelle 5G-netwerk van KPN met succes ingezet in een pilot voor de bestrijding van ongewenste aardappelplanten in een bietengewas. De snelle data-overdracht van de veldrobot naar een centrale computer leidde tot succesvolle real time-bestrijding.

Tijdens een demonstratie op 27 augustus verzamelde een camerasysteem op een autonoom voertuig de opnames in een bietenveld. Deze beelden werden verstuurd via zogenaamde ‘pré 5G-connectiviteit’ naar een computer in Den Haag. Op deze computer draaide een toepassing die via artificial intelligence de niet-gewenste aardappelplanten in een bietenveld herkende. Vanuit deze computer werd de exacte locatie van deze aardappelplanten weer teruggestuurd naar het autonome voertuig die direct daarop al rijdend het plantje vernietigde. De communicatie tussen voertuig, centrale computer en terug naar het voertuig kostte slechts 25 milliseconde, waardoor de toepassing in feite real time werkte. Het voertuig kon al rijdend zowel de beelden opnemen als de bestrijding uitvoeren, dankzij de snelle 5G-verbinding. Hierbij konden uplink snelheden tot 120 megabit per seconde (Mbps) bereikt worden.

Kostenbesparing

De boerenpraktijk kijkt reikhalzend uit naar deze toepassing. Als er jaar op jaar aardappelplanten aanwezig zijn op een veld, dan leidt dit tot bodemziektes en daardoor lagere opbrengsten. Het bestrijden van ongewenste aardappelplanten in bietenpercelen is nu handwerk en vraagt een grote arbeidsinzet en daarmee hoge kosten.

Tests met de toepassing gebaseerd op artificial intelligence laten een goed resultaat zien. Het systeem blijkt nu al ruim 90% van de aardappelplanten te herkennen.

WUR, KPN en de provincie Drenthe werken samen aan de 5G-technologie voor het landbouwbedrijf van de toekomst.

Samen met het Deense bedrijf AgroIntelli en KPN werkt WUR aan het toepasbaar maken van deze toepassing op een autonoom voertuig: deRobotti. Verwacht wordt dat deze combinatie in het voorjaar van 2020 voor het eerst succesvol in de praktijk kan worden ingezet.