Nieuws

De Gezondgewastool biedt bodemadvies op maat

Published on
17 februari 2022

Als akkerbouwer wil je een zo gezond mogelijk gewas, maar er zijn veel factoren die dit kunnen belemmeren. Bodempathogenen zijn hier een voorbeeld van. Gelukkig heb je tegen veel van dit soort pathogenen werkzame maatregelen. Maar hoe weet je welke maatregel effectief is tegen welk bodempathogeen? Daar hebben onderzoekers van Wageningen University & Research een overzichtelijk instrument voor ontwikkeld: de Gezondgewastool.

Hoe werkt de tool?

De gebruiker kan aangeven welke bodemschimmels, aaltjes en bacteriën in de bodem zitten en welke maatregelen ertegen worden genomen. Vervolgens rolt er een kant-en-klaar schema uit, waarop te zien is of en in welke mate de betreffende maatregelen effectief zijn tegen de betreffende pathogenen. De categorieën waaruit het schema bestaat zijn: bewezen effectief (groen), perspectiefvol (geel), onvoldoende effectief (paars) en onbekend (wit). Wanneer een vakje gekleurd is, kan de akkerbouwer/adviseur doorklikken voor meer informatie over de betreffende maatregel.

Klik op de afbeelding om te vergroten

Meer weten?

De Gezondgewastool is gemaakt door onderzoekers van de PPS Beter Bodembeheer en is gefinancierd door TKI Agri & Food en BO Akkerbouw. De tool draagt bij aan het Actieplan Plantgezondheid.

Wilt u meer weten over bodembeheer en/of deze tool? Zie dan de website van de PPS Beter Bodembeheer