Wellcome Trust supports two Wageningen research projects for health of the population and planet

Nieuws

De Wellcome Trust ondersteunt twee Wageningse onderzoeksprojecten naar de gezondheid van de aarde en haar bewoners

Gepubliceerd op
13 oktober 2015

De Wellcome Trust gaat twee onderzoeksprojecten van Wageningen UR ondersteunen. Eén project richt zich op het identificeren en cultiveren van insectsoorten met een hoog ijzer- en zinkgehalte om deze als gezond en duurzaam voedsel te gebruiken. Het andere project duikt in het potentieel van eendenkroos, de kleinste en één van de snelst groeiende bloeiende planten ter wereld, als duurzame nieuwe bron van proteïne voor menselijke consumptie. De Wellcome Trust verleent ondersteuning aan de projecten binnen het initiatief ‘Sustaining Health Programme’ dat het verband tussen milieu en gezondheid onderzoekt.

De Wellcome Trust heeft het belangrijke 'Sustaining Health Programme’ gelanceerd om meer begrip te krijgen van de complexe relatie tussen het milieu en de langetermijngezondheid van onze soort. Het initiatief streeft naar ontwikkeling van een sterkere wetenschappelijke basis waarmee individuen en overheden wereldwijd weloverwogen beslissingen over gezondheid en het milieu kunnen maken, die uiteindelijk zullen helpen onze toekomst veilig te stellen.

Er is een groeiend besef dat veel van de veranderingen die we doorvoeren ten behoeve van het milieu ook de menselijke gezondheid tot voordeel kunnen zijn, waarbij veel aspecten van een gezondere levensstijl weer voor een duurzamere planeet kunnen zorgen. De Wellcome Trust gaat de komende vijf jaar £ 75 miljoen investeren in onderzoek naar deze complexe interacties.

De organisatie biedt financiële ondersteuning aan twee onderzoeksprojecten van Wageningen UR (University & Research centre) in de pilotfase van het 'Sustaining Health Programme’.

Eendenkroos voor hoogwaardige proteïne

Duckweed

Eén project duikt in het potentieel van eendenkroos, de kleinste en een van de snelst groeiende bloeiende planten ter wereld, als duurzame nieuwe bron van proteïne voor menselijke consumptie. Coördinator Ingrid van der Meer: “Eendenkroos bevat tienmaal zoveel proteïne per hectare als soja, vergt geen bouwland en groeit zelfs op afvalwater dat hiermee meteen wordt gereinigd. Op dit moment kan het door nieuwe wetgeving niet als voedsel worden gebruikt. We willen het wetenschappelijke bewijs leveren dat eendenkroos veilig gebruikt kan worden als menselijke voeding.”

Naarmate de wereldbevolking groeit en landen welvarender worden, zal de vraag naar proteïne toenemen. Dierlijke proteïnebronnen hebben een relatief grote impact op het milieu door hun CO2-uitstoot en waterverbruik. Het vinden van extra plantaardige proteïnebronnen zou daarmee een milieuvriendelijkere oplossing kunnen bieden. Wetenschappers van Food & Biobased Research en Bioscience zullen de veiligheid, voedingswaarde en menselijke vertering van proteïne uit eendenkroos analyseren en de gegevens vergelijken met onder andere caseïne, soja en erwten. De resultaten zullen uitwijzen of de plant geschikt is als nieuwe gezonde bron van eiwitten voor menselijke consumptie. Bovendien kan zo worden uitgeprobeerd of deze nieuwe bron door consumenten en de voedingsmiddelenindustrie wordt geaccepteerd.

Insecten met waardevolle micronutriënten

Edible insects

Het andere project, waarbij de leerstoelgroepen Entomologie en Humane voeding betrokken zijn, gaat onderzoeken of insecten gebruikt kunnen worden als duurzame bron van proteïne en micronutriënten. Coördinator Marcel Dicke: “Insecten zijn zeer rijk aan proteïne en micronutriënten en hebben relatief weinig land en voeding nodig. Ze zijn daarom uitstekend geschikt als een duurzame en gezondheidsbevorderende bron van voedsel.” Dit project is gericht op het identificeren en cultiveren van insectsoorten met een hoog ijzer- en zinkgehalte en zal onderzoek verrichten naar hun biologische beschikbaarheid. Het doel is een duurzame oplossing te vinden voor grote gezondheidsproblemen als bloedarmoede. Insecten kunnen worden gekweekt in organische reststromen, waarmee ook wordt onderzocht of afvalbronnen als insectenvoeding kunnen worden gebruikt.