Nieuws

De schoffelmachine schoffelt en telt het gewas

Gepubliceerd op
5 maart 2020

Moderne schoffelmachines weten veel van het veld waarop ze actief zijn. Tijdens het schoffelen detecteren ze met cameratechnieken niet alleen het onkruid, maar ook het gewas, zodat er tussen de planten geschoffeld wordt. De informatie wordt echter niet gebruikt in andere applicaties. Wageningen University & Research onderzoekt samen met partners Steketee, Neways en Agrom KG binnen het Europese project IoF 2020 'Added-value weeding data' welke toegevoegde waarde er verder nog uit deze data te halen is, en hoe deze op een gebruiksvriendelijke manier voor de teler beschikbaar te maken is.

Tijdens het schoffelen meet de machine zowel het gewas (aantal en grootte) als onkruiddruk (aantal). Deze worden automatisch geüpload naar een farm management systeem, waar deze wordt gevisualiseerd in heatmaps. WUR voegde voor het onderzoek een gewasgroeimodel voor sla toe aan het farm management systeem. Zo'n model maakt op basis van data over het gewas én de weersverwachting een prognose voor de groei van het gewas.

Dit geeft de teler inzicht wanneer zijn gewas klaar is voor oogst en hoe de opbrengst binnen zijn perceel verdeeld is. Uit de eerste testen blijkt dat de toepassing van de data en het gewasgroeimodel een goede voorspelling van de groei geeft. Komend seizoen wordt het groeimodel verder getest en gevalideerd in Wageningen. Slatelers krijgen dus - mede dankzij de schoffelmachine - een voorspelling van de productie.

Infographic - Hoeing machine.jpg