Nieuws

De tuinbouw blijft mensenwerk

article_published_on_label
20 december 2019

In de glastuinbouw worden in toenemende mate algoritmes, big data en beeldherkenning gebruikt. Daarmee zijn betere beslissingen op het gebied van bijvoorbeeld het kasklimaat mogelijk. De logische vraag is: worden mensen daardoor in de toekomst overbodig? Het antwoord van de Business Unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research: nee.

December 2019 is de tweede editie van de Autonomous Greenhouse Challenge van Wageningen University & Research en Tencent van start gegaan. Vijf internationale teams besturen dan elk gedurende een half jaar een kas-afdeling. Dat doen ze volledig op afstand met hulp van onder meer sensoren, camera's en algoritmes. Winnaar is het team dat een zo goed mogelijke productie realiseert met een efficiĆ«nt gebruik van water, voeding en energie.

20180822-A0173.jpg

Betere beslissingen nemen

De Autonomous Greenhouse Challenge doet vermoeden dat het doel is een teler van vlees en bloed overbodig te maken. Dat is echter niet het geval: het doel is betere beslissingen nemen. De computer helpt dus de mens. En mensen blijven ook in de toekomst de hoofdrol spelen. Want de mens blijft verantwoordelijk voor een succesvolle teelt. Het telen van bijvoorbeeld tomaten draait namelijk niet alleen om teeltingrepen, maar ook om bijvoorbeeld gewasonderhoud, zorgvuldig oogsten en contact onderhouden met afnemers. Die werkzaamheden kunnen niet overgelaten worden aan een paar chips. Want wie vertelt de medewerkers hoe ze goed blad kunnen verwijderen zonder het gewas te beschadigen, of hoe ze hun mesje moeten gebruiken tijdens het plukken van rozen?

Telers die een hightech kas kopen zouden zich daarom moeten realiseren dat juist in een geautomatiseerde teeltomgeving de samenwerking tussen mens en machine cruciaal is. Daarom is het te adviseren om tijdig te spreken met experts op het gebied van digitaal telen en interne organisatie.