
Dossier
Zeewier
Met duurzame zeewierteelt kan de groeiende wereldbevolking - in 2050 ongeveer 9 miljard mensen - van voldoende voedsel worden voorzien, met maar 2 procent van het totale zeeoppervlak. Daarnaast kunnen uit zeewier grondstoffen gewonnen worden als bron voor biobrandstof en chemicaliën. In dit dossier vindt u nieuws, achtergronden en resultaten uit onderzoek van Wageningen University & Research aan zeewier.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan
Nieuws 2017-2019
-
Auto rijdt 80 kilometer op brandstof uit zeewier
-
Unieke innovatiechallenge technische universiteiten
-
Krekels en zeewier in plaats van vlees? Mansholt-lezing 2019 in het teken van de eiwittransitie
-
Een realistische kijk op zeewierproductie in de Noordzee
-
Insecten, zeewier-wraps en vegan ijs van fruit en groente in de schappen bij Lidl
-
Zeewier op koeienmenu Dairy Campus
-
Winnaars Wageningen Borlaug Youth Institute naar Des Moines, USA
-
Onderzoeksprogramma naar duurzame zeewierteelt officieel van start
-
Consumenten kopen graag voeding waar zeewier in zit
-
Zeewier als duurzaam voedsel voor mens en dier
Achtergronden bij advertenties
Downloads
- Rapport: Development of Offshore Seaweed Cultivation: food safety, cultivation, ecology and economy - mrt 2019
- Rapport: Zeewier en natuurlijk kapitaal - mei 2016
- Rapport: A Triple P review of the feasibility of sustainable offshore seaweed production in the North Sea - sep 2013
- Rapport: Mogelijkheden voor de teelt van zeekraal in de volle grond - mrt 2013
- Rapport: Evaluatiestudie naar mogelijkheden voor grootschalige zeewierteelt in het zuidwestelijke Deltagebied, in het bijzonder de Oosterschelde - mei 2010
- Protocol voor oogsten en schonen van zeekraal
- Protocol voor veldbewerking en teelt van zeekraal
- Presentatie: Het gemengd zilt bedrijf op de grens van zee en kust
- Brochure: Zeewierteelt heeft de toekomst
Publicaties
-
Voor u een bordje sprinkhaan, zeewier en algen?
Voor u een bordje sprinkhaan, zeewier en algen? , Knack, interview, 4 November, 2020-11-04, Stefanie Van den Broeck, https://www.knack.be/nieuws/wereld/de-wereld-voeden-in-2050-voor-u-een-bordje-sprinkhaan-zeewier-en-algen/article-longread-1661271.html -
Methods to assess Blue Carbon Potential of Seaweed Culture at the North Sea: feasibility study, Desk study & Review workshop
: Wageningen University & Research - p. -
Seaweed factsheet: Carbon: carrying capacity in seaweed cultivation
Yerseke : Wageningen Marine Research - p. -
Seaweed factsheet: Nutrient uptake and requirements: carrying capacity in seaweed cultivation
Yerseke : Wageningen Marine Research - p. -
Zeewier: de groene motor?
In: Tien miljard monden: Hoe we de wereld gaan voeden in 2050 / , de Zwarte, I., Candel, J.. - Amsterdam : Prometheus - ISBN 9789044646009 - p. 133 - 142. -
Prospects for upgrading by the European kelp sector
Journal of Applied Phycology (2020). - ISSN 0921-8971 -
Hydrothermal processing of a green seaweed Ulva sp. for the production of monosaccharides, polyhydroxyalkanoates, and hydrochar
Bioresource Technology 318 (2020). - ISSN 0960-8524 -
Intestinal Microbiota and Immune Modulation in Zebrafish by Fucoidan From Okinawa Mozuku (Cladosiphon okamuranus)
Frontiers in Nutrition 7 (2020). - ISSN 2296-861X -
Opportunities for seaweed biorefinery
In: Sustainable Seaweed Technologies / , Dolores Torres, M., Kraan, S., Dominguez, H.. - : Elsevier (Advances in Green Chemistry ) - ISBN 9780128179437 - p. 3 - 31. -
Food safety during seaweed cultivation at offshore wind farms : An exploratory study in the North Sea
Marine Policy 120 (2020). - ISSN 0308-597X