Cursus

Masterclass gebruik van moderne veredelings- technieken in de sierteelt, een wereld te winnen

Bent u op zoek naar de nieuwste kennis over moderne veredelingstechnieken en het gebruik daarvan in de sierteelt (snijbloemen, pot- en perkplanten incl. heesters en bomen)? En wilt u uw kennis verbreden en verdiepen met de meest recente technologieën zoals DNA merker, sequentie bepalingen, biotechnologie, mutatie veredeling (oa CRISPR/Cas9) en voorbeelden van succesvolle toepassingen daarvan in bijvoorbeeld groentegewassen? Dan is deze masterclass echt iets voor u.

Organisator Wageningen Academy, Wageningen Plant Breeding
Duur 4 dagen
Setup Campus WUR
Locatie Wageningen Campus

Cursus onderdelen

Deze 4-daagse masterclass omvat (gast)presentaties, groepswerk, casussen en bedrijfsbezoeken. Er is voldoende tijd voor interactie met de cursusleiders en tussen deelnemers onderling.

De volgende onderwerpen komen in deze masterclass aan bod:
• Moderne veredelingstechnieken (Molecular Breeding & Marker-Assisted Selection).
• Biotechnologie.
• Kansen en uitdagingen DNA-technieken (workshop).
• Voorbeelden uit de praktijk (bedrijfsbezoeken, gastsprekers).

De deelnemers krijgen de mogelijkheid om een praktijkcase in te dienen. Voorafgaand aan de masterclass wordt voorbereidende leerstof toegestuurd.

Doelgroep

Deze masterclass is bedoeld voor professionals die sturing geven aan en beslissen over de (in)richting van veredelingsprogramma’s in de sierteelt (snijbloemen, pot- en perkplanten incl. heesters en bomen). HBO of WO niveau.

Resultaat

De masterclass vergroot uw kennis en toepassingsvaardigheden omtrent de volgende punten:
• Ervaar een masterclass toegespitst op de sierteeltveredeling met (gast)presentaties en bedrijfsbezoeken aan (groente)veredelingsbedrijven.
• Ken de mogelijkheden om de bedrijfsvoering aan te passen door kennis over nieuwe DNA-technieken en methoden en pas dit toe in sierteeltveredelings programma’s. Onderneem actie!
• Directe toegang tot Wageningse experts op het gebied van toepassingen van nieuwe veredelingstechnieken in de sierteelt.
• Doe nieuwe ideeën op door groepsdiscussies, casussen, analyses en interactief leren.

Op een inspirerende manier, en met een goede afwisseling van theorie en praktijk, zijn we in korte tijd op de hoogte gebracht van de laatste technische ontwikkelingen
Joost Kos, Head R&D Flowers, Syngenta (deelnemer editie 2016)

Een interessante masterclass waarbij in 4 dagen tijd de moderne technieken worden gepresenteerd. De theorie wordt aan de hand van praktijkvoorbeelden verduidelijkt. Het open karakter, de diverse leslocaties en de bevlogen docenten maken deze masterclass zeker toegankelijk voor een breed publiek. Aanrader!
Edwin Verheijen, Veredelaar, Pan American Seed Europe B.V (deelnemer editie 2018)

Cursusleiding

-Dr. Frans Krens: Groepsleider en senior onderzoeker biotechnologie, Wageningen University & Research, Plant Breeding.

-Dr. Paul Arens: Onderzoeker siergewassenveredeling en genetische diversiteit Wageningen University & Research, Plant Breeding.