Slotbijeenkomst Het Nieuwe Verwerken: ‘Het onderzoek heeft veel opgeleverd; we zijn er nog niet’

Slotbijeenkomst Het Nieuwe Verwerken: 'Het onderzoek heeft veel opgeleverd, maar we zijn er nog niet’

17 september 2019

Schagen - Op 29 augustus kwamen 100 bloembollenkwekers, onderzoekers, technische toeleveranciers en de overheid in het theater in Schagen bij elkaar om met elkaar het net op te halen na vier jaar onderzoek naar duurzame methoden om bloembollen te verwerken.

Alle betrokken partijen kijken positief terug op de behaalde resultaten van het programma Het Nieuwe Verwerken.

Formaline is niet meer beschikbaar; punt! Met dat als gegeven, hebben we hard gewerkt aan duurzame alternatieven. De concrete resultaten die binnen Het Nieuwe Verwerken zijn behaald, zijn veelbelovend, maar we zijn er nog niet
Henk Gude, oud-onderzoeker Wageningen University & Research

ECA-water als vervanger voor formaline

Henk Gude presenteerde de onderzoeksresultaten op hoofdlijnen voor een volle zaal. Hoofdconclusie is dat het onderzoek op het gebied van 'Desinfecteren' en 'Schuimen' al concrete resultaten heeft opgeleverd voor de praktijk. Zo blijkt Elektrochemisch Geactiveerd Water (ECA-water) beter dan formaline voor de warmwaterbehandeling van bloembollen. ECA-water bestrijdt naast bacteriën en schimmels ook virussen en geeft geen schade aan het gewas. Het onderzoek voor de toepassing van ECA-water is uitgevoerd in samenwerking met Bright Spark en GMN. Momenteel is men bezig met een toelatingsprocedure voor het gebruik van ECA-water in de bloembollen, een tijdelijke ontheffing is verleend.

Behalve naar middelen, is binnen het project door machinebouwers, telers en onderzoekers ook gezocht naar technieken om die middelen efficiënt en emissievrij op de bol te brengen. Schuimen blijkt goed te werken. Schuim met fungiciden verdeelt zich goed over de bollen en dringt zelfs door tot tussen de schubben en bolrokken. Deze methode is zowel in het lab als in de praktijk samen met Machinefabriek Akerboom en GMN, onderzocht.

Vervolgproject

Voor 'Detecteren' en 'Energiezuinig bewaren' is er indicatief onderzoek gedaan en er ligt nu een goede basis voor verdere stappen. Omdat er veel belangstelling is voor het gebruik van allerhande detectietechnieken, zowel in de verwerking als op het veld, is een vervolgproject: Bollenrevolutie 4.0 van start gegaan. Precisielandbouw met onder meer detectie is een belangrijk onderdeel. Ook voor energiezuinig bewaren wordt verder onderzoek gedaan. In de praktijk wordt verder onderzocht of een nieuw bewaarsysteem met supergaasbakken en een laagdikte van 25 cm inderdaad een energiebesparing op ventilatoren van 60% oplevert.

André Hoogendijk

Samenwerking is de sleutel tot succes

Op zijn laatste werkdag als penvoerder van het programma roemde André Hoogendijk, namens de KAVB, de samenwerking tussen onderzoek, praktijk, machinebouwers, Rabobank en overheid. "Gezamenlijke denkkracht en gedeelde verantwoordelijkheid is dé de manier om de sector te verduurzamen. Deze aanpak kan een blauwdruk zijn voor vervolgprojecten", aldus Hoogendijk.

Partners

Het Nieuwe Verwerken werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit onder de vlag van de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Partners: Wageningen University & Research, KAVB, Anthos, Machinefabriek Akerboom, Bright Spark/ BlueSense, GMN en Greenport Duin- en Bollenstreek. Het Duurzaamheidsfonds van Rabobank Bollenstreek leverde een financiële bijdrage.