Nieuws

Tests met Wagenings ‘backup’ vaccin goed verlopen

article_published_on_label
12 oktober 2021

De Wageningse onderzoeksgroepen Virologie, Bioprocestechnologie en Biochemie hebben het afgelopen jaar met succes verder gewerkt aan een COVID-19 ‘backup’ vaccin, genaamd S1-VLP. De resultaten van de onlangs gehouden tests op muizen zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift mBio.

Een lage dosis van dit vaccin leidt al tot een goede immuunrespons, zo bleek uit de tests. Het ‘backup’ vaccin is ontwikkeld onder de vlag van het Europese Prevent-nCoV consortium. Binnen dit consortium is in Denemarken ook een ander vaccin ontwikkeld, ABNCoV2. Dit vaccin is eerder dit jaar in een klinische studie getest en zit nu in de laatste testfase. Als de laatste testfase van ABNCoV2 succesvol is, brengt farmaceut Bavarian Nordic het vaccin in 2022 op de markt. Het wordt dan waarschijnlijk ingezet als ‘booster vaccin’ bij mensen die eerder een ander vaccin hebben ontvangen, en dient om de weerstand tegen COVID-19 op peil te houden.

Minder bijwerkingen

De door Prevent-nCoV in Denemarken en Wageningen ontwikkelde vaccins zijn eiwitvaccins, net als de bekende griepprik en het HPV-vaccin. Die geven minder bijwerkingen dan de mRNA- en adenovirus vector vaccins die op dit moment worden ingezet bij het bestrijden van de corona-pandemie.

‘Veel mensen hebben na hun vaccinatie meerdere dagen last gehad van de coronaprik”, zegt onderzoeker Gorben Pijlman van het Wageningse Laboratorium voor Virologie. “Mocht er besloten worden dat iedereen straks elk half jaar een booster prik moet halen, is zo’n eiwitvaccin met weinig bijwerkingen daarvoor een uitkomst.”

Het Wageningse S1-VLP-vaccin, ontworpen en geproduceerd door promovendi Linda van Oosten en Jort Altenburg tijdens de eerste lockdown, wordt gemaakt in cellen van nachtvlinders. Groot pluspunt is dat het vaccin op zeer grote schaal kan worden geproduceerd; een enkele bioreactor met insectencellen is goed voor een miljoen doses.