Nieuws

WUR en VectorY gaan samen nieuwe productietechnologieën ontwikkelen voor veiligere en goedkopere gentherapie

article_published_on_label
25 januari 2022

Het laboratorium voor Virologie en de leerstoelgroep Bioprocestechnologie van WUR gaan samen met biotechbedrijf VectorY Therapeutics nieuwe technologieën ontwikkelen om met behulp van insectencellen veilige en betaalbare gentherapieën te produceren. De samenwerking is een belangrijke stap in het medisch en economisch haalbaar maken van gentherapie voor ziektes die grotere groepen patiënten treffen.

Gentherapie is een nieuwe behandelmethode voor erfelijke ziekten, waarbij door middel van het inbrengen van genetisch materiaal het DNA van de patiënt wordt gerepareerd om zo de ziekte te genezen of klachten langdurig te verminderen. De behandeling kan ook bij sommige niet-erfelijke ziektes ingezet worden.

Een van de belangrijkste uitdagingen voor de gentherapie-industrie is het ontwikkelen van robuuste en makkelijk op te schalen productieprocessen die tegen aanzienlijk lagere kosten veilige therapieën opleveren. VectorY – gespecialiseerd in de ontwikkeling van innovatieve gentherapiebenaderingen voor de behandeling van spieraandoeningen en neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer, Parkinson en Huntington – doet hier nu samen met het laboratorium voor Virologie en de leerstoelgroep Bioprocestechnologie een belangrijke strategische investering in.

Baculovirus-expressiesysteem

De strategie is gebaseerd op het baculovirus-expressiesysteem, dat al breed wordt ingezet voor vaccinproductie en gebruik maakt van virussen die alleen insectencellen kunnen infecteren (baculovirussen).

De samenwerking vindt plaats via twee projecten, elk uitgevoerd door een promovendus:

  1. Het genereren van optimale baculovirusconstructen ten behoeve van het op grote schaal produceren van vectoren voor gentherapie. Deze vectoren zijn gebaseerd op een niet-ziekteverwekkend humaan virus (adenovirus-associated virus - AAV), waarmee het therapeutische DNA in humane cellen kan worden afgeleverd.
  2. Inzet van de nieuwste bioprocestechnologieën ten behoeve van het ontwerp en optimalisatie van een geïntensiveerd en schaalbaar AAV-productieproces in bioreactoren waarin insectencellen worden opgekweekt.

"We zijn zeer verheugd om met VectorY samen te werken aan de ontwikkeling van een volgende generatie AAV-productiesystemen en om daarbij onze kennis en expertise op het gebied van biotechnologie verder te kunnen uitbouwen", zegt Monique van Oers, hoogleraar Virologie aan de Wageningen Universiteit.

“Het Laboratorium van Virologie is een belangrijke pionier op het gebied van baculovirologie en staat bekend om zijn nauwe samenwerking met Bioprocestechnologie op dit gebied. We zijn daarom vereerd om met hen samen te werken en zo VectorY's eigen AAV productietechnologieën voor de ontwikkeling van Next Generation Gene Therapies verder te versterken", voegt Alexander Vos, CEO VectorY Therapeutics, toe.