Nieuws

Wageningen helpt bij ontwikkeling vaccin tegen coronavirus

Published on
6 maart 2020

Een consortium, geleid door het Deense bedrijf Expres2ion Biotechnologies, krijgt geld van de Europese Commissie om een kandidaat COVID-19 vaccin te ontwikkelen. Doel is dit vaccin binnen een jaar in mensen te testen. Het Laboratorium voor Virologie in Wageningen gaat speciale eiwitten maken die gebruikt worden in het COVID-19 vaccin.

De Wageningse virologen hebben jarenlange ervaring met het produceren van complexe eiwitten. Ze doen dit met behulp van technologie die ook gebruikt wordt voor het vaccin tegen baarmoederhalskanker, wat opgenomen is in het rijksvaccinatieprogramma.

De Europese Commissie heeft eerder al geld vrijgemaakt voor wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling, diagnostiek en vaccin ontwikkeling tegen het nieuwe coronavirus. Maar nu is duidelijk waar dat geld aan wordt besteed.

Bij de Wageningse aanpak worden de coronavirus eiwitten gemaakt in insectencellen, wat ervoor zorgt dat snel, veilig en grote hoeveelheden gemaakt kunnen worden.

In het consortium worden een aantal verschillende prototype vaccins gemaakt, waarvan de beste uiteindelijk zal worden doorontwikkeld. De verwachting is dat die keuze in het najaar gemaakt wordt.

Bekijk ook: