Nieuws

Tweede Zeeboerderij te water gelaten op de Noordzee

Gepubliceerd op
30 oktober 2012

Op woensdag 10 oktober, dag van de duurzaamheid, zijn de drijvende frames voor de tweede Zeeboerderij uitgezet op de Noordzee, vlakbij Texel. Het komende jaar wordt de huidige installatie van frames uitgebreid tot ongeveer één vierkante kilometer, die naar verwachting 12 ton zeewier op zal leveren.

Willem Brandenburg, onderzoeker bij Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR: “op 26 april 2011 is de eerste experimentele Zeeboerderij te water gelaten in Zeeland. Op deze zeeboerderij hebben wij veel kennis opgedaan die gezorgd heeft voor een vliegende start van deze tweede Zeeboerderij”. Beide Zeeboerderijen horen bij het project “Duurzame Zeeboerderij”.

Aan de frames van de Zeeboerderij worden teeltlijnen bevestigd waaraan gedurende de komende winter en voorjaar zeewieren worden geteeld. Zodra het weer dit toelaat worden de jonge zeewiertjes aan het systeem opgehangen zodat deze in ongeveer 6-7 maanden uitgroeien tot een lengte van anderhalve meter.

Het komende jaar kunnen bedrijven en instellingen ruimte huren om daar hun onderzoek en teelt op kleine schaal uit te voeren. De proefboerderij wil daarmee een springplank zijn voor ondernemers naar grotere en commerciële zeeboerderijen.

Onderzoekers van Plant Research International bestuderen deze winter de groei van de zeewieren. Om zo een beter inzicht te krijgen over hoeveel er geoogst kan worden na één winter. Deze informatie is nodig om een duurzame bedrijfsvoering te kunnen ontwikkelen voor commerciële teelt van zeewier in de Noordzee.

Partners

Verschillende partners werken samen in het project “Duurzame Zeeboerderij”. Het doel van dit project is om tot een opzet van de duurzame zeeboerderij te komen in al haar facetten.
De Stichting Noordzeeboerderij zet zich in voor de ontwikkeling van commerciële zeeboerderijen. Het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) en Plant Research International verrichten onderzoek naar de groei en ontwikkeling van zeewier en ondersteunen de initiatieven met kennis en faciliteiten. De Nederlandse overheid steunt het initiatief met een Green Deal.