
Kennis op maat
Het onderzoek dat Wageningen University & Research uitvoert voor het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) wordt via diverse geldstromen gefinancierd. Met Kennis op Maat wordt voor geselecteerde thema's extra aandacht besteed aan verspreiding van kennis naar specifieke doelgroepen. Een overzicht van deze Kennis op Maat projecten en de resultaten en middelen wordt hier gegeven.
Kennis op maat
Omgaan met complexiteit
Economische en geopolitieke verschuivingen, technologie, digitalisering, big data, robotisering, sociale verhoudingen, klimaat, biodiversiteit – in de 21ste eeuw gaan veranderingen soms sneller dan overheden kunnen bijbenen. Meer dan ooit zijn ze met elkaar verweven. Dus ook de maatschappelijke partijen, bedrijven, burgers en belangen. Complexiteit is hierbij een sleutelbegrip. In die context is op 6 april 2017 de bundel verschenen ‘Sturen in een verweven dynamiek: perspectieven op complexiteit en oriëntaties voor beleid’.
Burgerinitiatieven
In de maatschappij groeit de behoefte onder burgers aan meer grip op besluitvormingsprocessen en meer directe zeggenschap over hun leefomgeving. Dit uit zich bijvoorbeeld in het ontstaan van burgerinitiatieven in het publieke domein. Overheden willen hier graag ruimte aan geven en deze initiatieven faciliteren, maar zoeken nog naar de nieuwe samenwerking tussen overheid en burgers in het publieke domein. Belangrijke vragen die daarbij naar voren komen zijn: “hoe democratisch zijn burgerinitiatieven en passen ze in ons huidige representatieve democratische systeem”?
Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) zorgt voor duurzaam, voedzaam, veilig en betaalbaar voedsel in Europa. Dit landbouwbeleid wordt per 2020 herzien maar ook op dit moment zijn er al veel veranderingen. Wageningen University & Research doet onderzoek naar een nieuw landbouwbeleid en de mogelijke beleidsopties voor het GLB. Behalve voedselzekerheid, milieu en klimaat, gaat het ook om nieuwe doelen zoals volksgezondheid.
Stadslandbouw
Stadslandbouw is een nieuwe ontwikkeling die volop in de belangstelling staat. Het vraagt om een hernieuwde blik op de interactie tussen stad en landbouw wanneer voedselproductie (en gerelateerde diensten) een onlosmakelijk en verbindend onderdeel vormen van de stad en stadsrand.
Na-oogstverliezen
Het aantal mensen op de wereld groeit snel: de FAO voorspelt zelfs dat er in 2050 ongeveer 9.1 miljard mensen op de wereld zullen leven. Als we over 40 jaar de hele wereld van voedsel willen voorzien zullen we onze voedselproductie met 70% moeten verhogen. De hoeveelheid geproduceerde voedsel kan worden verhoogd door de oogstopbrengst te vergroten, maar ook op andere punten kan winst worden behaalt: volgens schattingen gaat op dit moment 30 tot 40 procent van al het voedsel dat op de wereld wordt geproduceerd verloren nadat het geoogst is.
Dierenwelzijn staartbijten
Voedselverspilling in de zorg
Een vermindering van de voedselverspilling staat bij veel ziekenhuizen en zorginstellingen hoog op de agenda, omdat jaarlijks ongeveer 40 procent van wat is ingekocht in de vuilnisbak belandt. Dit is niet alleen zonde en onnodig, maar ook erg kostbaar. Gebaseerd op onderzoek bij drie ziekenhuizen is berekend dat ziekenhuizen op jaarbasis 6 tot 10 miljoen euro kunnen besparen. Omgerekend is dit €50.000 à €150.000 per ziekenhuis (afhankelijk van het type en de omvang van de zorginstelling).
Alternatieven voor antibiotica
Het streven om het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen vraagt om een ander management. Goede voeding, huisvesting en hygiëne zijn daarbij belangrijk. Tevens kunnen natuurlijke middelen worden ingezet om de ernst van de ziekte te reduceren.
Fytosanitaire bodem
Leernetwerk Samenspel burgerinitiatieven en overheden in het groene domein
Hoe kunnen overheden ruimte geven aan en samenwerken met burgerinitiatieven in natuur?
Onderwijsmaterialen Dierenwelzijn
Genenbank
Waar Nederland ooit een vruchtbare rivierdelta was met eindeloze bossen en gevarieerde rivierbegroeiing, zijn we nu zuinig op alle stukjes natuur die we nog hebben. Natuurbeheerders willen daarbij verscheidenheid in hun landschap, maar ook robuuste beplanting die tegen een stootje kan. Met de Rassenlijst Bomen en de genenbank kunnen zij een verantwoorde beslissing nemen over de aanplant in hun gebieden. Voor een ruime variatie aan mooie gezonde bomen en struiken die goed zijn aangepast aan het klimaat en de bodem. Duurzaam groen dat ook de volgende generaties uitzicht biedt op een rijke biodiversiteit.
Kennisverspreiding voor een duurzame visserij
Cursus mens-dier interactie in de varkenshouderij
In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken begint Wageningen University & Research de e-learningcursus "Mens-dier interactie in de varkenshouderij" Cursisten kunnen na inschrijving meteen beginnen met de cursus. De cursus staat onder leiding van Marko Ruis van Wageningen Livestock Research.
Impact creëren met open weerdata voor kleine boerenbedrijven
Het is cruciaal voor boeren om toegang te hebben tot nauwkeurige en lokale weersinformatie om zo goed gefundeerde managementbeslissingen te kunnen nemen, zoals de timing van de irrigatie, bemesting en oogsten, en het draagt bij aan effectieve risicobeheersing. Het ontwikkelen en aanbieden van deze diensten aan kleine boeren in ontwikkelingslanden op basis van open weerdata, is echter een uitdaging.
Kennis over beweiding voor jonge boeren
Weidegang is een wezenlijk onderdeel van elk toekomstgericht bedrijfssysteem in de melkveehouderij. Om succesvol te beweiden is vakmanschap noodzakelijk. Het is een vaardigheid die boeren kunnen leren. Binnen verschillende onderzoeksprojecten wordt nieuwe kennis ontwikkeld over beweiding die past bij de huidige moderne bedrijven. Met die nieuwe kennis moeten ‘oude’ en nieuwe beweiders kennis kunnen maken.
Kennis en ervaring over kalf bij koe
Wageningen University & Research en het Louis Bolk Instituut hebben een overzicht opgesteld van de in Nederland beschikbare kennis over en ervaring met het houden van het kalf bij de koe. Deze verkenning is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van EZ (nu LNV). Doel was om de beschikbare kennis en ervaringen bijeen te brengen, te delen en te bediscussiëren, en veehouders te ondersteunen die overwegen om het kalf bij de koe te houden.
Kennisverspreiding voor ‘small holder dairy farmers’
De vraag naar dierlijke producten in peri-urbane gebieden neemt steeds verder toe. Delen van Indonesië zoals West-Java zijn hiervan een goed voorbeeld. Specifieke problematiek hierbij is dat ‘small holder dairy farmers (4-6 koeien) weinig tot geen land hebben. Daardoor is eigen voerproductie een uitdaging en kan geproduceerde mest niet worden benut voor bemesting van eigen land. Het gevolg is dat dat de mest vrij in de (urbane) leefomgeving wordt gestort. Dit heeft gevolgen voor de hygiëne en op grotere schaal voor de uitstoot van broeikasgassen.
Natuurinclusief bouwen: next step in verduurzamen